A közép-európai ellátás alapja lett a hazai, töretlenül fejlődő gombaipar

0
914

A Korona Gombaipari Egyesülés ma Közép-Európa egyik vezető gombaipari csoportosulása, mely a hagyományok iránti elhivatottsága mellett a legmodernebb technológiák és innovációk bevonásával dolgozik. A több családi vállalkozásból álló vállalatcsoport, amely összesen 45 ezer m2 termesztőfelületen gazdálkodik, hetente 1100 tonna gombaalapanyagot – azaz gombatermesztéshez szükséges komposztot állít elő. Ez a szám Oroszország gombalapanyag készletével azonos, ráadásul nem csak mennyiségben, de minőségben is egyedülálló. A Fejlődik a hazai! legújabb adásában Rácz József, a Korona Gombaipari Egyesülés vezetője számolt be a cég működéséről és a hazai gombaipari helyzetről.

Hazánkban a gombagyűjtés hagyománya évszázadokkal ezelőttre visszanyúlik, a legrégebbi gombaételeket tartalmazó szakácskönyv a 16. századból származik, de magának a magyarországi gombatermesztésnek is legalább 250 éves hagyománya van. Ez nem csak büszkeséggel töltheti el a magyar gombatermesztőket, de olyan versenyelőnyhöz is juttathatja őket, amely kiemelkedik az európai palettából.

A hazai gomba versenyképességének kulcsa

Magyarország egyik legnagyobb előnye a gombatermesztésben, hogy Európa közepén helyezkedik el, így a gombaimportra szoruló szomszédos országok mind tőlünk vásárolják fel a szükséges készleteiket. Emellett viszont fontos szempont az is, hogy mezőgazdasági ország lévén rengeteg szervesanyag képződik – többek között a gabona betakarítása során – mely a gombatermesztésben a szénforrást jelenti. Így például a termesztett csiperkegomba alapanyagának 80 százalékát ez a mezőgazdasági szervesanyag képezi. A másik fő összetevő a gombák előállítása során a nitrogén, ezt pedig ló- vagy baromfitrágyából nyerik ki. Így végeredményben minőségi, kiegyensúlyozott ízvilágú gombákat tudnak termeszteni.

„Az igazi, versenyképes, jövőbe vezető út a felszíni, klimatizált gombatermesztő házak kialakítása, amelyek automatizálva vannak és szezonalitás nélkül tudják biztosítani az áruházak polcaira a megfelelő mennyiségű és minőségű termékeket” – mondta Rácz József.

Könnyű és egészséges étel

Az utóbbi években folyamatosan növekszik a kereslet a könnyű ételek iránt, melyek közül az egyik legjobb választás a gomba. A legtöbb gombafajta rendkívül tápláló, teljes értékű fehérjéket tartalmaz, csökkenti a koleszterinszintet, segít a vérszegénységen és erősíti az immunrendszert, ezért egyre keresettebb alapanyag a jótékony hatásai miatt.

A növekvő kereslet pedig a feldolgozóipart is fellendítette, ennek köszönhetően folyamatosan bővül a fagyasztott gombák és gombakonzervek kínálata. Azonban még mindig van hova fejlődni, Rácz József szavait idézve: „A hazai gombatermesztés fejlődésének legfontosabb irányvonala a feldolgozottság növelése”.

Az állami támogatással akár az európai piac élére is törhetnek

A Korona Gombaipari Egyesülés versenyképességét és gazdaságos működését a nyáron indult, 300 millió forintos beruházás is elősegíti, mellyel a magyar kormány a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalatokat segíti. A versenyképesség-növelő támogatási programban 13,5 milliárd forint értékben hajtanak végre beruházásokat, amelyhez a kormánytól 6,4 milliárd forint támogatásban részesülnek a vállalatok. A beruházás során az gombatermelői üzem teljes területét fejlesztik, ami jelentős versenyelőnyhöz juttatja a hazai gombatermesztőket.

Az eredeti cikk a Makronóm honlapján olvasható.