Robotzsaruk cirkálnak Szingapúr utcáin: szólnak, ha rosszul viselkedünk

0
795

Szingapúrban próbaüzembe állították azokat a járőröző robotokat, melyek a nemkívánatos társadalmi magatartást fogják figyelni a közterületeken. A Xavier néven ismert robotpár 360 fokos kamerával és érzékelőkkel fog felvételeket készíteni a közbiztonsági jogsértésekről.

Amennyiben a Xavier robotok szabálytalan viselkedést észlelnek, azonnal riasztják a köztisztviselői irányítóközpontot, ahonnan a tisztek online adnak utasításokat a robotnak, vagy amennyiben az intézkedés meghaladja a robot képességeit, akkor személyesen érkeznek a helyszínre.

„A Xavier robot bevezetése nagy előrelépést jelent számunkra. Kihasználjuk a technológia adta lehetőségeket, miközben növeljük a felügyeleti és végrehajtási erőforrásainkat” – mondta Lilly Ling, a Szingapúri Élelmiszerügynökség Keleti Regionális Irodájának igazgatója sajtóközleményében.

A HTX sajtóközleményében elmondta, hogy a robotok kifejezetten négy magatartásbeli kihágást fognak keresni, melyek a következők: tiltott területen történő dohányzás, helytelenül „leparkolt” kerékpárok, motorkerékpárok közlekedése a járdákon, valamint Covid-19 korlátozással szembemenő gyülekezések.

Ez már nem az első próbálkozás volt

Ez már a második kísérlet Szingapúrban a robotizált megfigyeléssel kapcsolatban, ugyanis 2020 májusában a kormány robotkutyákat indított útjára, hogy betartassák az emberekkel a szükséges távolságot egymástól. Ha a kutyák azt vették észre, hogy egyesek közelebb állnak egymáshoz, mint a szükséges másfél méter, akkor emlékeztetőket „ugattak” nekik.

A világon egyre több helyen kerülnek bevezetésre robotizált járőrök, akik társadalmi érdekeket szolgálnának, de a lakosok általában elég negatívan vélekednek ezekről az újdonságokról.

Az eredeti cikk a Makronóm honlapján olvasható.