Előre jelzi a krónikus betegségeket a mesterséges intelligencia

0
785

A Stanford-i orvosi egyetem és a Buck Institue of Reserch orvosbiológiai kutatóintézet tudósai kifejlesztettek egy forradalmian új módszert, amellyel meg tudják jósolni, hogy mennyire erős az egyén immunrendszere, milyen hamar fog legyengülni, illetve, hogy vannak-e olyan felfedezetlen szív-és érrendszeri problémái, amelyek később súlyos betegségekhez vezethetnek.

Ez történik, mikor öregszik az immunrendszer

Dr. David Furman, a Stanford 1000 Immunomes Project vezetője és csapata a kutatás során megállapították, hogy a vérben lévő gyulladásos markerek (C-reaktív protein, vörösvérsejt-süllyedés, plazma-viszkozitás) kulcsfontosságúak az öregedés szempontjából.

Az immunrendszer normál esetben kiválóan alkalmas egy gyors, intenzív, rövid távú, ellenállásra és javításra irányuló válaszreakcióra, betegség vagy sérülés esetén. Ezt nevezik „jó gyulladásnak”, ilyenkor a gyulladás jelzi az immunrendszer számára, hogy aktiválja a védekezőmechanizmusát. Ebben az esetben a gyulladás elvégzi feladatát és pár nap múlva lecseng. Azonban ahogy az ember öregszik, egy alacsony fokú, állandó, egész testre kiterjedő „rossz gyulladás” kezd beindulni. Ez szervi károsodást okoz és a legyengült szervezet olyan súlyos betegségeknek lehet kitéve, mint a rák, szívroham vagy a stroke.

A kutatók létrehoztak egy olyan kvantitatív mérőszámot, amellyel képesek felmérni az egyén gyulladásos állapotát, ami előre jelzi a későbbiekben kialakuló betegségeket. Így ezeket már idejében tudják kezelni vagy akár kivédeni.

Rendellenességek korai kezelése az új módszerrel

A tanulmányhoz több, mint 1000 egészséges, 8-96 év közötti alanytól vettek vérmintát 2009 és 2016 között. A jelentése szerint a mintákat analitikai eljárások egész sorának vetették alá, amelyekkel meghatározták a citokineknek nevezett immunjelző fehérjék szintjét, számos immunsejttípus aktivációs állapotát a különböző ingerekre adott válaszreakciókban, valamint több ezer gén általános aktivitási szintjét az egyes sejtekben. Ezután a mesterséges intelligencia segítségével az adatokból egy összetett elemzést készítettek, amelyet a kutatók „gyulladásos órának” neveznek. A gyulladásos óra megállapította, hogy a gyulladásos életkor legerősebb előrejelzői, az úgynevezett citokinekben találhatók. A markerek egy egyszámjegyű gyulladásos pontszámot hoztak létre, ami tükrözi az adott személy immunológiai válaszát és annak valószínűségét, hogy az öregedéssel összefüggő betegségekben szenved-e.

A kutatók különösen a Furman 1000 Immunomes Project 30 olyan 65 éves vagy idősebb résztvevőjét követték nyomon, akiktől 2010-ben vért vettek. Különböző vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték a résztvevők állapotát és azt tapasztálták, hogy a gyulladásos életkorral pontosabban előre tudták jelezni a hét évvel későbbi betegeségeket.

A kutatás azért óriási jelentőségű, mert a gyulladásos óra segítségével az orvosok ki tudják majd mutatni az egyén lehetséges betegségeit és időben tudják kezelni azokat.

Az eredeti cikk a Makronóm honlapján olvasható.

(kép: MTI / Balázs Attila)