Ausztrál mozgalom: cápatámadások helyett „interakcióknak” kellene hívni a cápás baleseteket

0
879

Az ausztrál tengeri szakértők és képviselők idejüket, energiájukat és erőforrásaikat nem sajnálva indítottak el egy mozgalmat, melynek célja, hogy az erőszakos cápatámadásnak nevezett eseteket módosítsák a köznyelvben cápa interakciókra.

Fontos a megfelelő szóhasználat

A mozgalom szerint a „támadás” szó használata hozzájárul a cápák szándékos gyilkosként való méltatlan megbélyegzéséhez, melynek köze sincs a valósághoz, így olyan alternatív kifejezéseket javasolnak a támadás helyett, mint „negatív találkozás”, „eset” vagy „harapás”.

A University of Sydney kutatója, Christopher Pepin-Neff azzal érvelt, hogy az emberek által cápatámadásnak nevezett esetek legtöbbször csupán kisebb cápák által okozott sérülések, karcolások. Pepin-Neff szerint a cápatámadás kifejezést csak az 1930-as évek óta használják, előtte balesetnek nevezeték ezeket, és ezt a kifejezést fontos lenne visszavezetni a köznyelvbe.

Érzékenyítésre van szükség

A Bite Club például cápatámadást túlélt emberekből alakult csoport, akik azzal a céllal tevékenykednek, hogy érzékenyítsék az embereket az ilyen esetekkel kapcsolatban.

Az Ausztrál Tengervédelmi Társaság cápakutatója, Leonardo Guida szerint a kifejezés módosítása a köznyelvben segítene eloszlatni a feltételezéseket, miszerint a cápák esztelen, emberfaló szörnyek.

„Csupán arról van szó, hogy a cápáknak nincs keze, ezért, ha fel akarnak fedezni valamit, akkor azt a szájukba veszik. De valójában nagyon ritkán fogyasztják el az embereket”

– mondta a kutató.

Nem mintha ez megnyugvásra adna okot, de a módosított szavak talán segítenének megérteni az embereknek, a cápák viselkedését. Bár hivatalos iránymutatás még nem született az ügyben, így csak mozgalmi szinten juthatnak el emberekhez, akik személyes döntésükből adódóan módosíthatják az ezzel kapcsolatos kifejezések használatát.

Az eredeti cikk itt olvasható.