Közlekedés: megosztja a közvéleményt a kerékpárutakat használó robotok elterjedése

0
285

Néhány helyi kerékpáros nagyon nem örül az osztozkodásnak a szállító robotokkal, míg mások optimisták, ami a kerékpárutak közös használatát illeti.

Egy kisebb vita alakult ki Austin központjában, ahol néhány pizzafutár robot tevékenykedik. A nézeteltérések központjában az állt, hogy van-e helyük ezeknek a félautomata szerkezeteknek a bicikliutakon, tekintve, hogy ezzel esetleg kiszoríthatják a sportolni vágyókat vagy a munkába sietőket, vagy ezt tekinthetjük egy technológiai forradalomnak, ami az autóutakat használó járművekkel történő kiszállítás mértékének a csökkentését jelentené, ezzel növelve a kerékpárutak fejlesztésére irányuló igényeket.

„Én személy szerint úgy vélem, hogy ezeknek a szerkezeteknek semmi keresnivalójuk a bicikliutakon”

– mondta el Jake Boone, a városi Bicycle Advisory Council alelnöke.

Hozzátette: „Majdhogynem úgy érzem, hogy mi vagyunk a tesztalanyai ennek az új technológiának és ezt elég nehezen viselem. Mi lesz, ha két év múlva százával fordulnak elő az ilyen robotok az utakon?”

A robotok működése

A michigani Refraction AI vállalat múlt héten kezdte meg működését a városban 10 félautonóm robot beüzemelésével, melyek a Southside Flying Pizza cég termékeit szállítják ki Travis Heights területén. A cég REV-1-es járműve a jövő fagylaltosautójához hasonlít, ami egy háromkerekű szállító jármű.

A tanulási fázisban egy önkéntes elektromos rollerrel követi a robotokat. Amint elérik azt a szintet, hogy a robotok már egyedül közlekednek (körülbelül 24 km/h sebességgel), kiterjesztik a központból távolabb eső területekre is szolgáltatást.

A Refrication AI vezérigazgatója, Luke Schneider így nyilatkozott: „Hatalmas támogatója vagyok a biciklis közlekedésnek és úgy vélem, hogy ez a közlekedési forma igenis nagyon fontos részét képezi a mindennapjainknak a szállítmányozás tekintetében is. A robotjaink nem hátráltatnák a járókelőket és a bicikliseket, éppen úgy megadnák az elsőbbséget részükre, mint bármely más hagyományos jármű, valamint a jobbra tartást is figyelembe vennék, kitérnének a kerékpározók elől.”

Vajon mit szól hozzá a közösség?

Néhányan elég szkeptikusak az elképzeléssel szemben, tekintve, hogy vannak olyan kerékpárutak, melyek a főútvonalakon találhatók, az autósok és kamionosok mellett.

Hogy tisztázzanak egy-két dolgot, az Austini Közlekedési Osztály munkatársai egy tájékoztatót tartottak az Austin’s Bycicle Advisory Council-nek (BAC). A város nem konzultált a BAC-kal, míg a Refraction AI meg nem kezdte működését a városban.

„Még mielőtt bármi új a hétköznapjaink részévé válna, úgy vélem, hogy fontos értesíteni az embereket, hogy mire számítsanak”

– fejtette ki véleményét Briana Cohen, a Bicycle Advisory Council vezetője.

Ő is, mint ahogy Boone csak a saját, személyes gondolatait osztotta meg a nyilvánossággal, tehát ezek semmilyen formában sem köthetők a csoport érdekeihez, véleményéhez.

Cohen kiemelte: „Szerintem elég meglepő tud lenni, mikor gyanútlanul megyünk az úton, és egy számunkra idegen valami felénk közelít közel 25 km/h-s sebességgel.”

A mérleg jobb oldala

Cohen ugyan nincs teljesen meggyőzve, hogy ezeknek a robotoknak a bicikliutakon a helyük, de reméli, hogy idővel ezek a kis elektromos járművek lecserélik az utakon haladó társaikat.

„Úgy gondolom, az mindenképp pozitívum, hogy az autók helyett más, kissé környezettudatosabb alternatívát is keresnek az eladók, ami a kiszállítást illeti”

– osztotta meg véleményét Bicycle Advisory Council vezetője.

Sok kerékpáros azonban támogatja az ötletet a fenti okokból kiindulva, hiszen ezek a kis szerkezetek mégsem toxikus gázokat bocsátanak ki magukból nap, mint nap.

Ösztönző erő: infrastruktúrafejlesztésre van szükség

„A városban nagyon sok problémát tudnak okozni a futárok” – mondta el Chris Riley, korábbi képviselő, aki jelenleg a Bike Austin nonprofit szervezet elnöke, melynek célja, hogy még inkább elérhetővé tegyék a kerékpáros közlekedés lehetőségét. Úgy gondolja, hogy a biciklis infrastruktúra több célú felhasználásával sokkal eredményesebben állhatnak ki érdekeik mellett, ezáltal pedig több száz kilométernyi kerékpárút kiépítésére ösztönözve az önkormányzatokat.

A szervezet elnöke kiemelte: „Ha a biztonságos kerékpárutakra támaszkodna a kiszállítás, mint a vitatott esetben, akkor hamar rájönne mindenki, hogy a jelenleg meglévő infrastruktúra ugyan eddig kellő mértékben kiszolgálta az igényeket, de ez már nem lesz elég. Fejlesztésekre van szükség!”

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.