Koreai kutatócsoport oldhatja meg az ivóvízhiányt

0
137

Az ivóvízhiány világszerte óriási problémát jelent. A népesség egynegyede nem jut elegendő mennyiségű, tiszta ivóvízhez. A világméretű probléma azonban megoldódni látszik, ugyanis koreai tudósok kifejlesztettek egy nanoszálas membránt, amelynek segítségével a sós tengervizet ivóvízzé tudják alakítani.

Továbbfejlesztett technológia

Yunchul Woo és csapata, egy elektrospinning nevű technológia segítségével, létrehozott egy olyan membránt, amely háromdimenziós hierarchikus szerkezetű nanoszálakból áll. Membránokat már korábban is használtak, de nehéz volt velük dolgozni, mert ha nem tartották szárazon őket, akkor elvesztették szűrő képességüket. A koreai kutató csapatnak sikerült továbbfejleszteni ezeket a membránokat és a 30 napon át tartó tesztelés során azt tapasztalták, hogy a membránok a só 99,9 százalékát képes volt probléma nélkül kiszűrni.

Így szűrik ki a sót

A módszer lényege, hogy a sós vizet a tisztítás során felmelegítik az egyik oldalon, és az így keletkezett vízgőzt átengedik a membránon. Mivel a sórészecskék nem alakulnak át gáz halmazállapotúvá, ezért a másik oldalon lecsapódó vízgőzből tisztított vizet kapnak.

Megoldás a globális problémára

A sótalanítás kézenfekvő válasz arra a globális problémára, hogy csaknem 800 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez. Ez a legújabb fejlesztés gyors, költséghatékony és eredményes megoldást nyújt a sós víz ivóvízzé alakításában.

Az eredeti cikk a itt olvasható.