Ausztráliában kevés a méh, ezért robotok végzik a beporzást

0
152

Az innováció és a technológia már életünk minden területén jelen van, legyen szó munkáról, oktatásról vagy szórakozásról. Most a mesterséges intelligencia egy újabb területet hódít meg. Néhány startup olyan robotokat tesztel, amelyek képesek a növények beporzására. Ezzel az innovatív technológiával szeretnék segíteni a gazdák munkáját, akik eddig csak a rovarokra, a szélre és az emberi erőforrásra támaszkodhattak.

Világszerte tesztelik a startupok a robotokat, amelyek az áfonyától a manduláig mindent beporoznak. Ausztráliában egy vállalat már azt tervezi, hogy hamarosan egy egész flottányi robotot vet be, amelyek feladata az üvegházakban termesztett paradicsomok beporzása lesz. Ezek a robotok hatalmas segítséget jelenthetnek a gazdák számára. Általuk képesek növelni a terméshozamot, hiszen kevesebb idő alatt sokkal több növény beporzására képesek, mint az emberi munkások vagy a méhek. Emellett a tudósok aggódnak a rovarpopulációk csökkenése, az élőhelyek elvesztése, a növényvédő szerek használata, az éghajlatváltozás és más tényezők miatt. Ezek a problémák pedig még indokoltabbá teszik a beporzó robotok használatát.

A robotforradalmat az úgynevezett mélytanulás gyorsítja fel. Az izraeli startup, az Arugga AI Farming robotjai autonóm módon haladnak végig a Costa Group Holdings ausztrál termelő tulajdonában lévő üvegházban. A robotok a mesterséges intelligencia és kamerák segítségével gyorsan azonosítják a beporzásra kész virágokat, majd levegőt fújva porozzák a növényeket, zöldségeket. A Costa havidíjat fizet az Aruggának, hogy beporozza az üvegházaiban található mintegy 25 hektárnyi területet, amihez 30 robotra lesz szükségük.

Ausztráliában azért is van különösen nagy szükség ezekre a robotokra, mert az ország nagy részén nincsenek poszméhek és a szigorú biológiai biztonsági törvények megakadályozzák a behozatalukat. Így az ausztrál termelők emberi munkásokra hagyatkoznak, ami lényegesen lassítja a beporzás folyamatát.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.

Az eredeti cikk a Makronóm honlapján olvasható.