Augusztus 8-án érnek véget a tokiói nyári olimpiai játékok – a pandémia miatt 2020-ról 2021-re tevődött sportesemény lázban tartja a világot. Az ókori eredetű – és 1896-tól immár a modern nemzetek sportolói között is megrendezett esemény szép üzenetet közvetít: tisztességes versenyről, fair play-ről, világhírről. Ezt az eszmeiséget viszik tovább a tantárgyakhoz kapcsolódó diákolimpiák is – melyek közül a Neumann Társaság felel az informatikai olimpikonok felkészítéséért, nem is akárhogy!

Lássuk, kiknek szurkolhattunk és szurkolhatunk az informatika olimpiákon! – a versenyeken, ahol az algoritmikus gondolkodásé a főszerep!

Ahol már érmeknek örülhetünk

IOI – 2021. június 19-28. Szingapúr (a pandémia miatt online rendezés)

A matematikai, fizikai és kémiai diákolimpiák mintájára 1989 óta rendezik meg az IOI Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát – a tokiói olimpiának leginkább ez feleltethető meg az informatikai olimpiák családjában! Ennek megszervezése mindig egy hatalmas projekt és komoly rang a fogadó országnak – 2023-ban hazánkban rendezzük a világeseményt, Neumann János születése után 120 évvel, Szegeden. Erre készülve különösen izgalmas, hogy hogyan szerepel a magyar csapat!

2021-ben a csapatunk a következő volt:

Németh Márton Tamás (Batthyány Gimnázium, Nagykanizsa), Szabó Kornél (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Tóth Gellért (Óbudai Árpád Gimnázium), Varga Péter (Óbudai Árpád Gimnázium)

a 2021-es IOI érmei
a 2021-es IOI érmei

Tóth Gellért ezüstérmet, Szabó Kornél és Varga Péter bronzérmet szerzett!

Ez szép eredmény. Az IOI-n mintegy 90 ország versenyzői vettek részt. A tokiói olimpiával ellentétben a diákolimpiákon többen is kapnak érmet: nagyjából a versenyzők fele, az arany-ezüst-bronzérem aránya 1:2:3.

Tóth Gellért, az IOI ezüstérmese
Tóth Gellért, az IOI ezüstérmese

Az érmesek közé bekerülni így is nagy dicsőség, hisz (informatikai) nagyhatalmak diákjai (Kína, Egyesült Államok) mellett, sokszor őket megelőzve szerepelnek kiválóan a magyar diákok. 2020-ban négy ezüstöt, 2019-ben egy aranyat és egy bronzot hoztunk: a 2019-es aranyérmes Tóth Balázs 2020-ban még begyűjtött egy ezüstöt is. Az összes magyar helyezés itt tanulmányozható: http://stats.ioinformatics.org/results/HUN

EGOI – 2021. június 13-19. Zürich, Svájc (a pandémia miatt online rendezés)

Az Európai Leány Informatikai Diákolimpiát (a hasonló matematikai olimpia mintájára) idén rendezték meg először. A női pályaorientáció és a példaképek felmutatása még mindig nagyon fontos kihívás, ezért is kiemelt figyelemmel követtük az eseményt, amelynek Szombathely adott helyet, a szervezésben az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium is közreműködött és a szponzoroknak köszönhetően gyönyörű, csapatépítő kirándulásokra is sor került.

 

A 43 ország részvételével zajló versenyen a magyar csapat tagjai Éles Júlia (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti)Nagy Boglárka (Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti)Ottrok Veronika (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest) és Kelemen Anna (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) voltak. Közülük Éles Júlia ezüstérmet nyert.

Éles Júlia, az EGOI ezüstérmese
Éles Júlia, az EGOI ezüstérmese

Mi következik még? Szurkolásra fel!

EJOI – 2021. augusztus 24-29. Ploiesti, Románia (a pandémia miatt online rendezés)

Már nem kell sokat várnunk az EJOI-ra, a „nagy” diákolimpia „előszobájára”, azaz a legfiatalabb olimpikonok versenyére! Az Európai Junior Informatikai Diákolimpiát az IOI egyfajta előversenyeként rendezik meg a 15 évnél fiatalabbaknak, idén a 2005. december 31. után születetteknek.

Idén Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban jelentkeznek be a magyar diákok az online versenybe. Egy hivatalos, éremszerzésre jogosult és egy nemhivatalos csapat képviseli Magyarországot.

Éremszerzésre esélyesek:

Fülöp Máté (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc), Németh Marcell (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely), Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest)

Jegyezzük meg a Második (gyakorló) csapatot is:

Juhász-Molnár Erik (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Jenei Marcell (Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda), Vámosi Bendegúz Péter (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium), Zsömböly Balázs (Szent István Gimnázium) – most még csak tapasztalatot szereznek, de viszontláthatjuk őket a későbbi versenyeken!

Talán nem tűnik üres „esélylatolgatásnak”, ha megjegyezzük, hogy Fülöp Máté, Jenei Marcell és Molnár István már tavaly is csapattagok voltak, sőt! Molnár István a múlt évben bronzérmet szerzett.

(Az eJOI-team: SEPI , a várható program: SEPI , a csapatépítés részeként Miskolc környéki kirándulásokkal és társasjátékozással várjuk a diákokat.)

CEOI – 2021. szeptember 1-5., Zágráb, Horvátország (a pandémia miatt online rendezés)

Emlékezetes siker, hogy 2020-ban mi rendeztük a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát ( CEOI 2020  ), mégpedig hibrid (jelenléti-online) módon, Nagykanizsán, a Batthyány Lajos Gimnáziumban, melynek mestertanára, Erdősné dr. Németh Ágnes a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke…

Idén Németh Márton Tamás (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa), Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Gábor Dávid (Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Kapuvár) indulnak a magyar csapatban – hogy honnan jelentkeznek be a versenyre, még nyitott kérdés. Az viszont már tudható, hogy Németh Marcinak nem lesz ismeretlen a versenyzés, hisz idén IOI-n, tavaly a CEOI-n, tavalyelőtt az EJOI-n vett részt, utóbbin bronzértékű helyezéssel. Gábor Dávid pedig 2018-ban és 2019-ben volt EJOI-csapattag.

Várhatóan hamarosan kikerül a pontos program a CEOI oldalára: CEOI 2021 (hsin.hr) A korábbi CEOI-k: NJSzT – Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (elte.hu)

És kik az „edzők”?

A diákolimpiákat válogatóversenyek, azokat pedig a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya által szervezett nagy hazai versenyek (pl. a Nemes Tihamér Verseny különböző kategóriái, OKTV) előzik meg. Nemcsak versenyeket szervezünk, de szakköröket is tartunk a tehetségek számára, az ELTE-vel való együttműködésben. Dr. Zsakó László, a szakosztály elnöke tavaly kapott Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat, Dr. Horváth Gyula alelnök idén nyerte el az elismerést. Ahogy a tokiói olimpiához is kellettek az edzők, úgy IOI, CEOI, EJOI, EGOI sem lenne a középiskolai tanárok, valamint az ELTE és az NJSZT számos szakembere nélkül. A diákolimpikonokból jó eséllyel a nemzetközi top egyetemek hallgatói, majd vezető tudósok, fejlesztők lesznek. Ezzel is mérhető a tehetséggondozás sikeressége.

Képes Gábor

Korábbi cikkeink és interjúk a diákolimpiákról a kapcsolódó híreknél: Diákolimpiák | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu) , képek az Instán: Neumann Társaság (@njszt)

EGOI magyar csapat. Fotó: NJSZT
EGOI magyar csapat. Fotó: NJSZT