A tej jövője: nincs köze se az állatokhoz, se a növényekhez

0
883

A brit Better Dairy starup olyan különleges eljárással akar vegán tejtermékeket készíteni, melyek ízre pontosan ugyanolyanok, mint az eredeti termékek, azonban sokkal környezetkímélőbbek és semmi köze nincs az állatokhoz. Rejtett céljuk, hogy megzavarják az ellátási láncot, és megmutassák a világnak, hogy az emberek lehetnek vegánok anélkül is, hogy észrevennék azt.

A vállalat jelenleg a kutatási és fejlesztési szakaszban tart, azonban a közelmúltban elnyertek egy 1,6 millió font értékű pályázatot, mellyel annyira fel tudják gyorsítani a folyamatokat, hogy akár 2022-re már a kereskedelembe is kerülhetnek a termékeik.

Az eljárásuk különlegessége az, hogy nem növényi alapokat használnak, hanem precíziós fermentációval hoznak létre olyan tejtermékeket, melyek molekulárisan megegyeznek a hagyományos társaikkal. A különbség csupán annyi, hogy ennél a módszernél nincs szükség állatokra. Az előállítás során élesztőt használnak, mellyel molekuláris alkotóelemeire bontják az alternatív tejet, majd a tejfehérjékre és a tejsavóra összpontosítva addig keverik őket, míg el nem érik a hagyományos tej pontos összetételét.

Az eljárás nem számít újdonságnak, ugyanis így készül például az inzulin is. Azonban nem csak tejtermékek esetében tudják alkalmazni a technológiát, hanem az élelmiszerek nagy részében is, legyen szó akár marha hamburgerről vagy csirke falatkákról.

Mivel a tejipar évente mintegy 700 milliárd dollárt emészt fel, és az árak is egyre magasabbak, így egyre többen nyitnak az alternatív megoldások iránt, mind kínálati, mind fogyasztói szinten is.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.