Növényzet a buszmegállók tetején: helyzetjelentés Leicester utcáiról

0
1000

Leicester város önkormányzata növényeket telepített a buszmegállók tetejére, hogy odavonzzák a méheket és egyéb rovarokat.

Köztudott, hogy a méhek nagyon fontos szerepet játszanak a növények beporzásában, ezzel az emberek ellátását is biztosítva. Igaz, Magyarország szerencsésnek mondhatja magát, hiszen nálunk egyelőre megnyugtatóak a populációt illető számok. Azonban vannak országok, akik ezt nem mondhatják el és nem gondolom, hogy meglepődnek, ha azt mondjuk, hogy az Egyesült Államok is ezen a listán szerepel. A probléma viszont nem csak a mennyiségben jelenik meg, hanem a porzó rovarok egészségét tekintve sem túl biztatóak az adatok. Mindennek hátterében a légszennyezés, a rovarirtó szerek és a globális felmelegedés is megjelenik.

Ezek az események sarkallták cselekvésre a leicesteri önkormányzatot, akik most úgynevezett Bee Bus Stop-okat, azaz méhek számára hasznos buszmegállókat telepítenek szerte a városban. Ezek a várakozóhelyek tehát „élő tetőt” kapnak, ami csupán annyit tesz, hogy zöld- és egyéb a porzó rovarok számára vonzó növények kerültek rá.

A projekt részletei

Az „élő tetők” (The Living Roofs) a Clear Channel hirdetőoldal közreműködésével lettek megtervezve és jelenleg 30 buszmegálló kiépítése van tervben szerte a városban. Maga a növényzet vadon élő virágok és varjúhájfélék keverékéből áll össze. A The Living Roofs egy szervezett kezdeményezés, melynek célja, hogy Leicesterben mind a 479 buszmegállót ökobaráttá varázsolják a lehető legminimálisabb költségekkel. A projekt részeként tervben napelemek telepítése is, ezzel leárnyékolva a megállók területét. Szóval itt két legyet üthetnének egy csapásra.

Ráadásul a város biodiverzitásának fejlesztése érdekében a Bee Bus Stop-ok lekötik az esővizet is, sőt ez a telepített növényzet nem csak egy kis színt visz a betonrengetegbe, hanem elnyeli a hőt a nyári hónapokban, illetve megszűri a levegőt, ezzel segítve a városi hőhatások mérséklését.

Pozitívumok

A Clear Channel szóvivője elmondta: „Ezek a gondosan megtervezett buszmegállók reményeink szerint pozitívan fognak hatni a biodiverzitásra és a klímaváltozásra, elnyelik az esővizet, segítik csökkenteni a városi hősziget hatást, megszűrik a levegőt és segítenek egy zöldebb, boldogabb környezetet teremteni a helyiek számára.”

Ezek az élő növényzettel ellátott tetők napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Különböző típusú épületek alapvető részeit képezik, ezen kívül pedig bizonyos passzív fűtő- és hűtőrendszerek komponenseiként is megjelentek.

Szerintünk nagyszerű kezdeményezés, szívesen látnánk hasonlót a magyarországi nagyvárosok utcáin is. Önök mit gondolnak róla?

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.