Biomasszából készül a legújabb Adidas kollekció

0
1149

A finn Spinnova cégnél hulladékokból hoznak létre egy új típusú rostot, amiből aztán ruhanemű készíthető. A technológia finomításával 6 évet töltött Janne Poranen, a vállalat vezérigazgatója és társa, majd újabb 6 év telt el, mire megtalálták a megfelelő partnereket. De megérte várni, ugyanis mostanra a H&M és Adidas ruházati vállalatokkal is szerződést kötöttek.

A kifejlesztett textilszálakat bármilyen biomasszából elő tudják állítani, legyen az fapép, szalma vagy akár régi ruhák. Az előállítás során a biomasszát mikroszálakra bontják, láncba igazítják, majd egy apró fúvókán áthúzva pamutszerű fonalakká alakítják át. Az eredmény tapintásra olyan, mint a pamut, azonba kémiai adalékanyagot egyáltalán nem igényel, és vizet is keveset – ellentétben a pamuttal.

A vállalat társalapítója, Juha Salmela a pókok által inspirálódott, ahogyan a nyolclábúak selymet állítanak elő a pókháló szövéséhez. Évekig tanulmányozta ezt a folyamatot, hogy teljesen megértse a működést és le tudja utánozni.

Az ötlet megvalósítása után megalapították a Spinnova vállalatot és befektetőket kerestek. Több kisebb cég is megkereste őket – köztük volt olyan, akik halászhálót akartak készíttetni a technológiával. Legtöbben kizárólagos jogot akartak, a Spinnova alapítói viszont szerte a világon forradalmasítani akarták a textilipart ezzel az innovációval.

Ugyan az elején nehéz volt várni, pláne egy induló vállalkozás esetében, de türelmesek voltak, melynek meg is lett a gyümölcse. A vállalat meggyőzött több multinacionális divatcéget is, köztük a H&M-et és az Adidast, hogy vizsgálják meg az általuk gyártott ruhákat. A vállalatoknak annyira megtetszett a technológia, hogy egyből szerződést is ajánlottak.

Poranen tehát sikersztoriként könyveli el a Spinnova esetét, és szerinte megéri várni a nagy dobásra, ha van egy egyedülálló ötletünk. Javaslata szerint ne adjuk el túl korán a találmányunkat senkinek, mert ha eljön az ideje, úgyis a legjobb árat fogjuk érte kapni.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.