Több mint egy hónap után újra működik a Hubble

0
859

A több évtizede a tudomány szolgálatában álló Hubble űrteleszkóp június 13-án meghibásodott, és heteken át sikertelen volt a szakemberek minden próbálkozása, hogy újra működésre bírják. Azonban július 17-én mindenki megnyugodhatott, hiszen sikerrel jártak a NASA illetékesei, így bízhatunk abban, hogy még hosszú ideig lehet a Hubble az űrkutatás meghatározó eszköze.

Mindent megpróbáltak, hogy ne veszítsék el

Június 13-án váratlanul összeomlott az űrtávcső számítógépe, amely ekkor automatikusan felfüggesztette a tudományos műveleteket és biztonságos módba állította a Hubble műszereit. Kezdetben a vizsgálatok azt mutatták, hogy a probléma egy meghibásodott számítógépes memóriamodul következménye, de az újraindítási kísérletek sikertelenek voltak.

Következő lépésként megpróbálták bekapcsolni a tartalék számítógépet, hogy ezzel bírják működésre az eszközt, de sajnos az ugyanazt a hibát mutatta, mint a fő számítógép. Ezután a NASA hetekig dolgozott a probléma diagnosztizálásán, számos alternatívát megvizsgáltak és kipróbáltak. Végül a tudósok megállapították, hogy a hibát a feszültség egyenletes biztosítását szolgáló PCU, azaz Power Control Unit meghibásodása okozta. Az, hogy pontosan mi volt a végzetesnek tűnő leállás kiváltó oka, még kérdéses. Éppúgy lehetett a túl alacsony, mint a túl magas feszültségszint, vagy a szabályzó meghibásodása. Az azonban biztos, hogy július 15-én a meghibásodás megoldására kiválasztott tudományos csapat sikeresen bekapcsolta a tartalék PCU-t és formázó egységet (CU/SDF), ami után a számítógép működésbe lépett. Emellett más alkatrészeket is alternatív interfészekre kapcsoltak. Ezekkel a lépésekkel a NASA szakemberei már képesek voltak működésre bírni a tartalék számítógépet. Így néhány teszt és kalibrálási folyamat után a Hubble folytathatja a tudományos munkát.

Sokat köszönhetünk a Hubble-nek

A sikeres műveletnek köszönhetően fellélegezhetnek a csillagászok, a tudósok és a közvélemény is, hiszen nem kell lemondani a jövőben sem a Hubble által szolgáltatott értékes tudományos eredményekről. Az űrtávcső 1990-es indulása óta, számos más eredmény mellett, jelentősen hozzájárult az univerzum tágulási sebességének meghatározásához, a galaxisok időbeli fejlődésének megismeréséhez és a Naprendszeren túli bolygók légkörének tanulmányozásához. A Hubble az elmúlt 31 évben több mint 1,5 millió megfigyelést végzett, és több mint 18 ezer tudományos hír, cikk és közlemény jelent meg az adataira hivatkozva. A korántsem modern űreszköz hamarosan a James Webb űrtávcsővel közösen szolgálja majd az emberiséget, hogy még alaposabban megismerhessük a világegyetemet.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.