Így hozhatják a robotok a házhoz rendelt termékeinket

0
144

A UC Berkeley, a Facebook és a Carnegie Mellon Egyetem kutatócsoportja közösen kifejlesztett egy mesterséges intelligenciát használó robotot, mely egy teljesen új szintre emelheti a futárszolgáltatások minőségét.

A lábakon álló robot valós időben képes alkalmazkodni az ismeretlen terepekhez, ellenáll az időjárási viszontagságoknak és bárhonnan képes elnavigálni magát a célállomáshoz. A teszteket különböző körülmények között végezték, voltak homokos és sáros terepek, magas fű, olajos felületek és szemétdomb is, melyeken gond nélkül áthaladt a robot. Viszont a lépcsők, a cement-, illetve kavicshalmoknál már csak 70 százalékos sikerarányt ért el, de ez még mindig lenyűgöző teljesítménynek számít a korábbi robotok eredményeihez képest.

Ezenkívül bármilyen új körülményhez másodpercek töredéke alatt képes alkalmazkodni, mely kritikus pontja a kézbesítésnek minőségének és a hatékony működésnek.
Korábban a hasonló robotokat előre programozták a várható környezeti feltételeknek megfelelően, illetve számítógépes szimulációkkal és manuálisan kódolt rendszerekkel irányították őket, azonban még így is rengeteg nem várt hiba következett be, melyek használhatatlanná tették azokat a robotokat.

A mostani RMA robot abban különbözik ezektől a típusoktól, hogy a mesterséges intelligencián alapuló algoritmus és az adaptációs modul segítségével képes megismerni a környezeti kölcsönhatásokat és tanul a saját tapasztalataiból. Például, ha a robot érzékeli, hogy a lábai mélyebbre süllyednek, akkor feltételezi, hogy puha felületen áll, így ennek megfelelően alakítja a következő mozdulatait.

A kutatócsoport a 2021-es Robotika: Tudomány és Rendszerek (RSS) konferencián mutatja be a robotot Rapid Motor Adaption (RMA) néven. A kutatók úgy vélik, hogy innovációjuk előremutató, és még a kereskedelmi forgalomba hozatala után is egy egyedi, futurisztikus eszköznek fog számítani.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.