Gyümölcsökből és zöldségekből készül a fenntartható sportcipő

0
1477

A divat egy nagyon innovatív irányzat, mindig születnek merészebbnél-merészebb gondolatok, miközben a szakma nagyjai igyekeznek szem előtt tartani az iparág környezetre gyakorolt hatását is. Egyre több tervező mozdult el a fenntarthatóság irányába, melynek következtében az anyagválasztások meglehetősen érdekesek, de annál izgalmasabbak.

Most egy ilyen vad ötlet megvalósulására bukkantunk, melynek lényegét a cím szépen összefoglalja. Igen, cipők, amik növényekből készülnek. Ki hallott már ilyet korábban?

Fókuszban a fenntarthatóság

Napjainkban egyre több embert foglalkoztat a környezetvédelem, amire mint tudjuk, több iparág is negatív hatással van. A divatipar is ezek közé tartozik. Míg sokan az állati eredetű anyagok, mint például a bőr, használatát kifogásolják, addig mások az iparág általi légszennyezésre és pazarlásra koncentrálnak. Azonban most megjelent a láthatáron egy új cég, akik megoldást kínálnak valamilyen szinten az utóbbi problémára.

A MoEa olyan sportcipőket gyárt, melyek teljes egészében növényekből és újrahasznosított anyagokból készülnek. A termékekbe bambusz bélés kerül, újrahasznosított gumitalpat kaptak, valamint a talpbetétek és a címkék is újrahasznosított farostból és poliészterből készülnek. A hab a tortán, hogy a cég kifejlesztett egy innovatív módszert, hogy az eredetileg kárhozatra ítélt gyümölcsöket és zöldségeket felhasználhassák a gyártás során, amiből egy vegán bőr felsőrész született meg: az alma az olasz almalé feldolgozásából maradt meg, a szőlő szintén az olaszországi borkészítés maradványa, az ananászlevelek a Fülöp-szigetekről, a kaktusz és a nem fogyasztható kukorica pedig Amerikából származik.

A gyártás

Hogy stabilizálják ezt a biomasszát, a gyümölcsök és a zöldségek organikus pamuttal, bio- poliuretánnal vagy újrahasznosított műanyaggal vannak összemixelve (ez a növénytől függ). Végeredményként egy légáteresztő, bőrszerű anyagot kapunk, ami 89 százalékkal kevesebb karbonkibocsátással jár, mintha rendes bőrrel dolgoznának. A könnyebb beazonosítás végett a cipők színkódokat kapnak a gyártás során. Tehát a sárga ananászlevélből, a piros almából készült és így tovább.

A termékeket Portugáliában állítják elő, az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztériuma) által előnyben részesített, vagy a globális újrahasznosítási szabványoknak megfelelő anyagokból.

Achille Gazagnes, a MoEa alapítója és vezérigazgatója elmondta a Springwise-nak, hogy a cég fókuszában egy olyan cipő megalkotása állt, amely „…fenntartható, de mégis stílusos, kényelmes és több különböző alkalomra is viselhető. Sajnos azonban még ezek is negatív hatással vannak a bolygóra.” Hozzátette: „Arra törekedtünk, hogy hasonló szinten biztosíthassuk a stílust és a komfortérzetet vásárlóinknak, mint amilyet a kedvenc bőrcipőik esetén elvárnak, eközben pedig törekedtünk arra, hogy megmutassuk, hogy számunkra fontos a bolygónk „egészsége”, illetve állati eredetű anyagokkal sem akartunk dolgozni.”

Egyre nagyobb népszerűség

A vegán bőrből és a maradék növényi eredetű anyagokból készült termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Azonban ez nem csak a cipőkről mondható el, hiszen ugyanez az érdeklődés tapasztalható más teljesen újrahasznosított textíliák és ruhák esetében is.

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.

Az eredeti cikk a Makronóm honlapján olvasható.