A mesterséges intelligencia (MI) folyamatos fejlődése nyomán várható, hogy az orvosi ellátás is drasztikus változásokon fog átesni a közeljövőben. Ez a technológia hatalmas segítség lehet, például a képek gyors kiértékelésében. Ráadásul úgy tűnik, a mesterséges intelligencia sokkal hatékonyabb az egyes betegségekre utaló jelek azonosításában, mint maga az ember. Ausztrál tudósok most ezt a technológiát alkalmazzák a prosztatarák korai felismerésére, ugyanis az általuk fejlesztett szoftver másodpercek alatt képes észlelni a rákos sejteket, jócskán megelőzve ezzel a teljesítménnyel a radiológusokat.

A mesterséges intelligencia sokat tehet az egészségünkért

Számos betegség esetén életet menthet a korai diagnózis, de legalábbis nagymértékben javítja a rendelkezésre álló kezelések és ezáltal a gyógyulás esélyét. Az úgynevezett gépi tanulás és a számítási teljesítmény javulása a mesterséges intelligencia rendkívül hatékony alkalmazását teszi lehetővé, melynek haszna az emberiség számára felbecsülhetetlen lehet. Léteznek már olyan MI-t alkalmazó eszközök, amelyek javítják a szívműködési zavarok felismerésének esélyét az EKG alapján, vagy pontosabban megjósolják a petefészekrák túlélési esélyét, és szintén friss újítás az az eszköz, amely a szív körüli zsír szintjéből ki tudja számítani a cukorbetegség kockázatát.

Már a prosztatarákot is az MI vizsgálja

Most a melbourne-i RMIT Egyetem és a Szent Vincent Kórház kutatói tünetmentes férfiakat vetettek alá CT-vizsgálatnak. A kutatásban résztvevő alanyok között egyaránt voltak olyanok, akik prosztatarákkal küzdenek, és teljesen egészséges férfiak is. A kutatók az eredményeket ismertetve megjegyezték, hogy a CT-vizsgálatok általában véve rendkívül hasznosak olyan betegségek kimutatására, minta a csont- és ízületi problémák, de igencsak nehéz radiológusként egy ilyen felvételen a prosztatarák tüneteit felfedezni.

Az ausztrál tudósok azonban a mesterséges intelligencia segítségével képeztek ki egy szoftvert, hogy az, CT-felvételek alapján, ismerje fel a betegségre utaló szabálytalanságokat. Az eszköz teljesítménye minden egyes vizsgálat alkalmával javult, finomodtak a képességei, és jól alkalmazkodott a különböző CT eszközök eltérő vizsgálati képéhez is. A szoftver a kísérlet végére a betegség legkisebb tünetei esetén észlelte a daganatot. Egy ponton az eredményei már a radiológusok teljesítményét is felülmúlta, és néhány másodperc alatt fel tudta állítani a helyes diagnózist, bármilyen tünetet is mutatott az adott beteg.

Meghaladja az emberi teljesítmény határait

Dr. Ruwan Tennakoon, a tanulmány egyik szerzője szerint, úgy képezték ki a szoftvert, hogy olyan apró jelekből is képes legyen olvasni, amik az emberi szem számára láthatatlanok. Egy vadászkopó kiképzéséhez hasonlította Tennakoon a folyamatot. Hiszen az ember képes a kutyát megtanítani, hogy olyan szagokat is érzékeljen, ami az emberi orr számára már lehetetlen, így a szoftver is alkalmas arra, hogy a diagnoszták számára még rejtett betegséget is észrevegye.

Panasz nélkül is felismeri a bajt

A tudósok úgy vélik, hogy ez a technológia más területeken, például MRI gépeken is kiválóan alkalmazható lesz. Reményeik szerint integrált szűrővizsgálati eszközként használják majd CT vizsgálatok mellett, ahol nagy dózisú sugárzás éri a beteget, ezért nem alkalmazható rendszeres rákszűrő eljárásként. Azonban, ha a paciensről épp valamilyen más okból készítenek CT-felvételt, akkor járulékos vizsgálatként a mesterséges intelligenciával kiképzett szoftvert fel lehet használni egy egyidejű daganatkutatásra.

A korai felismerés a gyógyulás kulcsa

Dr. Mark Page a melbourne-i Szent Vincent Kórház képalkotó diagnosztikai részlegének a vezetője, szomorúnak tartja, hogy Ausztráliában nincsen prosztatarák szűrőprogram. De bízik abban, hogy most ezzel a technikai újítással számos tünetmentes esetet felderíthetnek még idejében. Page szerint, például, ha a sürgősségi osztályra szállítanak valakit, akinek CT-vizsgálatra van szüksége, egyidejűleg, minden különösebb extra beavatkozás vagy időráfordítás nélkül alávethető egy prosztatarák szűrésnek is. Így pedig lehetőségük lesz számos esetet rendkívül korai stádiumban felismerni, és ha ezeket a betegeket azonnal a megfelelő szakellátáshoz irányítják, akkor jelentősen javulnak a gyógyulás esélyei.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.