Nagy veszélyben az “utolsó jeges térség”

0
941

Szibériai hőhullámok, gyorsan csökkenő jég és háromszoros melegedési tendencia. Ezek miatt a környezeti tényezők miatt az Északi-sarkvidék éppúgy megszenvedi az éghajlatváltozást, mint a Föld bármely más régiója.

A kutatók szerint már az egyetlen reménysugár, az úgynevezett „utolsó jeges térség” is veszélyben van.

Az “utolsó jeges térségnek” a Kanadától és Gröndlandtól északra fekvő sarkvidéki régiót nevezik. Ebben a régióban a nyári tengeri jég várhatóan a legtovább marad meg, és így menedékként szolgál az ott élő állatok számára. A területen sajátos mintázatú tengeri jég kering és olyan sarkvidéki állatoknak ad menedéket, mint a rozmárok, jegesmedvék és fókák.

Műholdas mérésekből azonban kiderült, hogy tavaly nyár végén rekordalacsony, mindössze 50 százalékos tengeri jégkoncentrációt mértek a tudósok. Az olvadást a területen megjelenő szokatlan szelek, illetve a jégtakaró elvékonyodása okozta.  Az év elején még voltak régebbi, vastagabb jégfoltok, amelyek odasodródtak, de volt vékonyabb, újabb jég is, amely elolvadt, hogy a nyílt óceán szabaddá váljon.

Bár az adatok nem sok jót ígérnek, a tudósuk kihangsúlyozták, hogy az eredmények nem vetíthetőek ki az egész területre. Mindenesetre az a felfedezés, hogy a régiót már most ilyen nagy mértékben érinti a globális felmelegedés, mindenképpen aggodalomra ad okot.

A cikket fordította Krakkai Alexandra.

Az eredeti cikk a Makronóm honlapján olvasható.