Kutatás: hangyákra vadászik az 50 millió éves parazita

0
968

Agykontroll, zombi hangyák, rovartestből kinövő gomba… Horror filmbe illő elemeknek tűnhetnek, pedig csak egy parazita gombáról van szó, amely hangyákat támad meg, hogy rajtuk keresztül terjessze el spóráit.

Hangyákra vadászik

Az Ophiocordyceps unilateralis parazita gomba hangyákra vadászik. Miután a gyanútlan rovar megfertőződik a gombaspórákkal, gombafonalakat kezd növeszteni az állat testében. Sejtjei megtámadják a hangya agyát és idegrendszerét, így zombifikálva áldozatát. Amikor a gomba felkészült, hogy a spórák elhagyják a gazdaszervezetet, utasítja a hangyát, hogy hagyja el a bolyt és másszon fel egy magas növényre meghalni. Csáprágóival belekapaszkodik a növénybe, hogy rögzítse a testét, majd elpusztul. A gomba ezután szárat növeszt az állat fejéből, amely spórákat szór szét a földön, hogy megfertőzze a következő hangya generációt és ezzel újrainduljon a ciklus.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói nemrég felfedezték a hangyára vadászó parazita legrégebbi mintáját; egy borostyán darabba fagyott 50 millió éves példányt.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az alapfolyamat ugyanaz, mint a korábban említett parazita esetén, de a gazdaszervezetben máshogy fejlődik ki. A gomba azon része, amely elengedi a spórákat a potrohból nő ki, a vegetatív része pedig a fejből és a torból.

De nem a hangyák az egyetlen olyan élőlények, akiket zombikká változtatnak az őket megtámadó paraziták. Olvashatunk öngyilkos tücskökről, zombi legyekről és megszállt csigákról is, hogy néhány példát említsünk.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.