Új gyógyszerformula: kisebb méret több hatóanyag

0
260

A piacon megtalálható mai gyógyszerkészítmények csaknem 60 százaléka hidrofób, vagyis víztaszító molekulákból állnak. Az ilyen készítményeket nagyon nehéz tablettává formálni, mert az optimális felszívódás érdekében apró kristályokra van szükség.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) vegyészmérnökei kidolgoztak egy egyszerű eljárást a hidrofób gyógyszerek tablettákba és kapszulákba történő beépítésére. Technikájuk a gyógyszer emulziójának létrehozásából, majd annak kristályosításából áll, amellyel a tabletták minden eddiginél nagyobb mennyiségű hatóanyagot tartalmazhatnak.

A hatékonyságot befolyásoló tényezők

A víztaszító gyógyszerkészítmények létrehozásához (például ibuprofén) jelenleg olyan eljárást alkalmaznak, ami megköveteli a vegyület nanokristályokig történő leőrlését, hogy az emberi sejtek könnyebben felszívhassák azt. Ezután segédanyagot adnak hozzá, ami leggyakrabban a metilcellulóz, mely vízben könnyen felszívódik és a gyógyszerek gyorsabb felszabadulását is segíti. A MIT csapata szerint azonban ennek a széles körben alkalmazott módszernek több hátulütője is van.

„A marási folyamat borzasztóan idő- és energiaigényes, a csiszolási folyamat pedig megváltoztatja a hatóanyag tulajdonságait, ami befolyásolhatja a gyógyszer terápiás hatását is”

– mondta Liang-Hsun Chen, a tanulmány vezető szerzője.

Ezért határozták el egy hatékonyabb módszer kifejlesztését, az emulzió kialakítását. Létrehozásához egy, a koleszterinszint csökkentésére használt gyógyszert alkalmaztak a kutatók, amit feloldottak egy speciális olajban. Ezt követően vízben oldott metil cellulózzal kombinálták és hanghullámok képzésével nanorészecskéket hoztak létre, majd meleg vízfürdőbe csepegtetéssel géllé alakították.

Kisebb méret, nagyobb hatóanyag koncentráció

A nanokristályos részecskék porrá zúzhatóak, majd a szokásos gyógyszergyártási technikák alkalmazásával tablettákká sajtolhatóak. A másik megoldás a gél formába öntése, mellyel bármilyen alakú és méretű tabletta elkészíthető. Ezzel a technikával körülbelül 60 százalékos gyógyszer koncentrációt tudnak elérni, a jelenleg készített 25 százalékosnál tehát jelentősen többet. Így kisebb méretű és magasabb hatékonyságú gyógyszereket készíthetnek, ami főleg azoknak lehet nagyon hasznos, akiknek egyébként is nehézségeik vannak a nagyobb gyógyszerek lenyelésével.

A cikk szerzője Pál Fanni.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.