Németország elsőként vezette be az Európai Unióban a digitális vakcinaútlevelet

0
253

Miután májusban az EU bejelentette tervét az észak-amerikai és más külföldi beoltott turisták fogadásáról, a szövetség legnagyobb gazdasága, Németország június 10-én megkezdte a hivatalos digitális vakcinaútlevelének bevezetését.

Telefonos alkalmazással igazolható az oltottság

Jens Spahn, német egészségügyi miniszter, június 10-én elmondta, hogy az oltási központok, a háziorvosok és a gyógyszertárak fokozatosan kezdik osztani a digitális útleveleket a már teljesen beoltott személyeknek. A CovPass lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy okostelefonos alkalmazásba töltsék le a koronavírus elleni oltottságuk állapotának igazolását, így könnyen használhatják az éttermeket, múzeumokat, vagy bármely más olyan helyet, szolgáltatást, ahol szükség van az immunitás igazolására.

A CovPass példa lehet az egész világ számára

Ahogyan Spahn elmondta, azok az emberek, akiket az elmúlt hetekben már teljes mértékben beoltottak, vagy kapnak egy QR-kódot tartalmazó levelet, amelyet a telefonjukkal beolvashatnak, vagy kapcsolatba kell lépniük háziorvosukkal, esetleg gyógyszerészükkel, hogy azoktól visszamenőlegesen megszerezhessék a digitális igazolást. Az egészségügyi miniszter szerint az a cél, hogy akár Helsinkiben, Amszterdamban vagy Mallorcán is használható legyen a digitális vakcinaútlevél. Szerinte ezzel az Európai Unióban olyan határátlépési protokollt állítanak fel, ami még sehol a világon nem létezik. Így ez a digitális igazolás fontos lépés lesz a nemzetközi turizmus újjáélesztésében is.

A németek közel fele kapott már oltást

A Robert Koch Intézet – Németország legfőbb közegészségügyi intézete – adatai szerint a német lakosság 47 százalékát, vagyis körülbelül 39,1 millió embert oltottak már be legalább egy alkalommal, és csaknem 24 százalék, azaz 19,9 millió ember már megkapta az összes szükséges oltást. Június 9-én, egyetlen nap alatt csaknem 1,3 millió oltást adtak be, ami a második legnagyobb napi szám azóta, hogy Németország tavaly év végén megkezdte az oltási kampányát.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható.