Az Oroszországi Vasutak (Russian Railways) részvénytársasága partnerséget kötött a Rusnano innovációs fejlesztési intézményével és a Sinara Group befektetési társaságával, hogy Oroszország 85.500 kilométer hosszú fő vasútvonalát hidrogén üzemanyagcellás vonatokkal lássa el.

A mozdonyokat hidrogén üzemanyagcellák és lítium-ionos akkumulátorok felhasználásával fejlesztik ki.

A projektben az orosz vasút, mint a mozdonyok potenciális felvásárlója, a Sinara mint fővállalkozó, a Rusnano pedig mint alvállalkozó jár el. A megállapodás részeként a partnerek feladatai közt ott szerepel a kutatás és fejlesztés, a szükséges infrastruktúra értékelése és a járművek műszaki szükségleteinek fejlesztése is.

Az Oroszországi Vasutak vezérigazgatója, Oleg Belozerov elmondta: „A munka nagy részét tiszta energiaforrásokra támaszkodva végezzük, ezért is mondhatjuk azt, hogy a vasút az orosz üvegházhatás csupán 1 százalékát teszi ki. 2025-től kizárólag elektromos mozdonyokat tervezünk megvásárolni, valamint alternatív energiaforrásokkal, például földgázzal és hidrogénnel működő mozdonyokat. Ezzel képesek vagyunk tovább csökkenteni a vasút okozta környezeti terhelést.”

De nem csak az utas- és teherszállító mozdonyokat szeretnék környezetbaráttá tenni. A tolatómozdonyok fejlesztésében is együttműködést terveznek, melynek kifejlesztésére orosz határokon belül előállított energiatároló-egységek és egy hidrogén üzemanyagcellára támaszkodó erőmű szolgál segítségül. A prototípusok várhatóan 2023-2024-ben kerülnek kifejlesztésre.

Bár Magyarországon még nem találkozunk hidrogén-meghajtású vonatokkal, a BKK és a BKV július 11-én elindította a hamarosan Budapesten közlekedő új, elektromos autóbuszok tesztelését. A jármű károsanyag kibocsátása nulla, ezért a jövő tömegközlekedésének hasznos eszköze lehet.

A cikk szerzője Pál Fanni.

Az eredeti cikk az alábbi linken érhető el:

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210621_oroszorszag_fo_vasuti_vonalan_hamarosan_csak_kornyezetbarat_mozdonyok_kozlekednek