Lehetsz egyszerre spirituális ösztönlény és digitális NFT művész – Interjú Bercsényi Balázzsal

0
1556

Éppen csak, hogy elkezdtük befogadni a digitális művészetet, mint a kreativitás kinyilatkoztatásának új lehetőséget, miközben az NFT alkotások megállíthatatlan tempóban sorra születnek. Számos külföldi projektről és hírességről számoltunk be az elmúlt hónapokban, akik belevetették magukat a blockchain és NFT-k világába. De most itt egy magyar, akire kollektíven büszkék lehetünk és aki talán segít kissé közelebb hozni hozzánk ezt a művészetet forradalmasító technológiát. A Makronóm Bercsényi Balázs, tetováló művésszel készített interjút a május 12-én debütáló NFT alkotásainak apropóján.

„Próbálok mindig újat alkotni, vagy pár lépéssel előrébb járni. Nem feltétlenül mondanám, hogy tudatosan indultam el az NFT irányába, inkább csak követtem az energiákat meg az intuícióimat. Ha valami rezonál velem és működük, az jó. Úgy gondolom az embernek mindig ki kell lépnie a komfortzónájából, akkor lesz növekedés és akkor fogsz felfelé eleválni. Én ezeket fontosnak tartom. A megújulást és az újítást.”

Tudja melyik városra gondolunk, ha azt mondjuk, hogy Sophianae vagy az ország 5. legnagyobb városa és ha azt, hogy itt a leginkább mediterrán a hangulat Magyarországon? Bizony, Pécs! Gyönyörű természeti adottság és soha nem szunnyadó kulturális élénkség jellemzi. Van valami megmagyarázhatatlan, mégis tagadhatatlan hasonlóság a város szülöttjeiben. Olyan nagy gondolkodók, művészek és sportolók származnak Pécsről, mint Victor Vasarely, Juhász Árpád, Zsolnay Vilmos, Hosszú Katinka, Gera Zoltán, Tarr Vilmos, Kovács Zsuzsa vagy Lovasi András, és a névsort még nagyon sokáig folytathatnánk. Mintha előre predesztinálható lenne, hogy aki itt születik az mer formabontó lenni és nagyot álmodni!

Bercsényi Balázs tetoválóművész szintén a mediterrán városból származik, ahol magába szívta az álmodás képességét és elindult világot látni. Nevét nem csak a hazai szakma kiválóságaként emlegetik, hanem világviszonylatban is az egyik legkeresettebb tetováló. Balázs megjárta a világ megannyi táját, alkotott Angliában és New Yorkban is, jelenleg a világjárvány egy időre újra Magyarországra sodorta. A COVID-19 leszűkítette munkalehetőségeit és számára is egy kényszerű megálljt parancsolt. Ezt azonban, egy pillanatig sem bánja. Különleges tetoválási stílusát a rituálé, a spiritualitás, a szakrális geometria, az okkult tudományok és a szobrászat befolyásolja. Nem fél az újdonságtól és a kísérleti projektektől, amik megvalósulásához nyitott világlátása általában hozzá is segíti őt.

Legújabb projektje az ’Obtainable’ elnevezésű weboldal, melyet más vizuális alkotókkal és művészekkel álmodott meg. A platformon több művész alkotásait lehet megvásárolni kriptovaluta fejében, köztük Balázsét is.

„Az NFT-ről tavaly évvégén hallottam először, és aztán kezdtem utána járni, nem is nagyon értettem mi ez az egész. Egy nagyon jó barátomat kerestem meg, akivel aztán az egész projektet megálmodtuk, több partnerrel együtt, akik Hawaiin vannak. Vele kezdtem el potenciálisan nyitni az NFT-k felé, hogy jó lenne valamit csinálni, nem csak számomra egy felületet, hanem alapvetően bekerülni az NFT-s körforgásba.

Az egész alakult, a barátom összehozott egy ékszertervező sráccal, meg egy digitális művésszel és az egész egyszer csak összeállt. Annyira jól sikerültek az első alkotások, annyira szépek lettek, hogy mikor megláttam nem volt kérdés, hogy belecsapjak-e.”

Célod a népszerűsítése az NFT-nek, amit sokan talán még nem is értenek?

„Nem célom a népszerűsítése, én csak egy újabb művész vagyok, aki belecsapott ebbe a lecsóba, aki hozzá adja saját művészetét ehhez a platformhoz. A népszerűsége az NFT-nek felfelé ívelésben van, akárcsak a Bitcoin vagy Ethereumon. Ez valaminek a kezdete, egy olyan digitális térnek, ahol a digitális világ, a virtuális valóság és a videójátékok világa teljesen össze fog mosódni. Bele se merek gondolni, hogy ez még hová fejlődhet.”

A digitális művészet, egy újfajta ága az alkotásnak vagy egy szerencsés lehetőség?

„Az egész kriptovilág, a Blockchain, és NFT, picit arra emlékeztet, mint mikor az internet a ’90-es években megérkezett. Bejött a chatelés, itt volt ez az új őrület, mindent lehetett, a lehetőségek végtelenek voltak. Bele cseppentünk egy teljesen új világba, ahol hirtelen a világ másik végéről idegen emberekkel tudtunk kapcsolatot teremteni. Úgy érzem, hogy az internet egy újjászületési fázisban van, ami egy szuper lehetőség. Azt gondolom, hogy ennek is köszönhetem, hogy megszületik bennem egy NFT ötlete, amit aztán van lehetőségem megvalósítani, mert van egy platform, létező struktúra, ami ezt lehetővé teszi. Ha az ember nem ítélkezik felette, hanem egyszerűen csak elfogadja, hogy efelé halad a világ, akkor ez egy hatalmas lehetőség.”

A művész egy Instagram posztban tudatta a közönségével, hogy az NFT világa felé vette az irányt. Mely összeköti a kézzelfogható offline valóságban történő tetoválás megvalósulását az online tér művészetével.

Fontos számodra, hogy a két különböző platformon megvalósuló művészethez való hozzáállás közelítsen egymáshoz?

„Mind a digitális, mind a kézzel fogható offline valóságban, a művészet az belőlem fakad, így van benne hasonlóság, közelít egymáshoz, de hogy fontos legyen abban nem voltam ilyen tudatos. A megalkotott NFT-éknél sok inspirációt merítettem a saját tetoválásimból. Ez egy új megvalósulás, hogy a digitális NFT-hez hozzá kapcsolunk egy fizikai tetoválást, pont ez a lényege az Obtainable-nek is. Legyen egy leképezése a fizikai világban is, ne csak a digitálisban.”

Nem csak bemutatkozott első NFT alkotásaival, de fel is ajánlott egyet ezek közül. Az eddig megjelent hat alkotás külön-külön is értelmezhető, de együtt egy történetet adnak ki. Melyet a tulajdonosok mind viselhetnek testükön is.

„Mindenképpen szerettem volna visszaadni a közösségnek, az eddigi vendégeimnek, azoknak, akik követik, figyelik munkásságomat. Ehhez ragaszkodom, pedig elég magas ajánlatok érkeztek már erre az NFT-re, de tartom magam ahhoz, hogy ezt elajándékozzam. Úgy gondolom ez egy jó lehetőség, hogy valaki jövőre tetováltasson velem, főleg azért, mert csak 6 embert fogok varrni vagy hetet, attól függ, hogy kitalálják-e az elrejtett hetedik üzenetet.”

Azt gondolhatnánk, hogy az NFT egy nagyon „mai” dolog, valaki, aki az ősiséget és a spiritualitást ennyire közel érzi magához, hogyan jut el mégis odáig, hogy megalkot egy NFT-t?

„A kettő nem zárja ki egymást. Rajongója vagyok és inspirálódom sokat az „ősiségből”, de az nem azt jelenti, hogy az ember ne haladjon a korral. Hogyha kivesszük az ítélkezést az elménkből vagy megpróbálunk rajta dolgozni, akkor mindent lehet. Miért ne lehetne? Azért alkottam meg ezeket az NFT-ket mert nem volt semmilyen ítéletem magam felett, hogy én most NFT-t alkotok, nem azt néztem, hogy kit mit gondol, vagy mi a véleménye. Ha az ember folyton ezt figyeli, akkor nem fog sehova se jutni, mert állandóan le lesz blokkolva, hogy mások mit gondolnak róla, meg arról, amit csinál.”

A tetoválás és az NFT is az időtlenségről és valaki kézjegyéről árulkodik. Összehasonlítható számodra a két alkotási folyamat és az elkészült „termék”?

„Ugyanaz a kettő, alkotás. A vászon más. Energetikailag összehasonlítható, de vizuálisan, kézzelfoghatóságában nem biztos, két külön műfaj. Tulajdonképpen ez egy kapcsolat, melyeket összekapcsolva megemelkedik az értékük, plusz töltés és tartalom társul hozzájuk.”

„Az egészbe becsukott szemmel vágtam bele.”

Véleménye szerint a digitális világ hihetetlenül megindult és talán még senki sem tudja merre tart, bízik benne, hogy az NFT-éknek mostantól létjogosultsága lesz a jelenünkben. Néhány hónapja kezdett el komolyabban foglalkozni vele és egyre jobban magával ragadja a kripto és digitális világ. Szerinte azzal sincs gond, hogy sokan még szkeptikus tartással kezelik az újdonságot.

„Ha egy korszakalkotó vagy új dolog lát napvilágot, akkor az nagyon sok ellenhanggal jár, főleg az elején. Aztán jön egy óriási megértés és már mindenkinek magától értetődő lesz. Nagyon sok ilyet láthattunk az eddigi történelem során is.”

A terveiről faggatva elárulta, hogy a jövő év sok lehetőséget tartogat számára. Az NFT-hez kapcsolódóan összesen hat (vagy hét) tetoválást fog 2022-ben elkészíteni, így a felszabadult kapacitását szeretné jól kihasználni. Elképzelhető, hogy a tetoválást nem elhagyva, de kissé háttérbe szorítva, más projektek felé veszi az irányt.

„Bízom az univerzumban, hogy szépen egyengeti az utamat, bízom benne, hogy minden, ami történni fog az okkal történik, értem és nem ellenem.”