A BMW lesz az első fenntartható autógyártó vállalat

0
155

A BMW lesz az első olyan autógyártó vállalat, amely a Forest Stewardship Council (FSC) által jóváhagyott fenntartható gumiabroncsokat fogja használni a gyártás során.

A fenntarthatóság „mérföldköveként” emlegetett Pirelli „P Zero” tanúsítvánnyal rendelkező gumiabroncsok természetes gumiból és egy faalapú szálas anyagból készülnek, melyek 2021 augusztusától lesznek elérhetőek a BMW X5 Plug-In hibrid járműveihez.

A gumiabroncsok alapanyagait olyan kisüzemek által kezelt erdőkből és ültetvényekből szállítják, melyek megfelelnek az FSC biztonságos munkakörülményekre vonatkozó normáinak és nincsenek összefüggésben az erdőirtással és a környezet pusztításával. Így ezek a gumiabroncsok fontos mérföldkőnek számítanak gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból, és nagy lépést jelentenek a fenntartható autóipar kialakulásában is. A kezdeményezéssel nem csak a természetes kaucsuk értéklánc kialakítása felé indult el a BMW, hanem elősegíti az erdőirtás mérséklését és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet is.

Sok hétköznapi tárgyban megtalálható egyébként a természetes gumi, mint fő összetevő, például csizmákban, matracokban, jógaszőnyegekben és párnákban, melyek mind rendelkeznek FSC tanúsítvánnyal. Azonban most a gumiabroncsok tanúsítása igazi áttörés volt, ugyanis az autóipar a természetes kaucsuk termelésnek mintegy 70 százalékát felemészti.

Giovanni Troncetti Provera, a Pirelli fenntarthatóságért felelős alelnöke így nyilatkozott:

„A fenntarthatóság a nyersanyagoknál kezdődik, ezért is láttunk ebben a projektben nagy lehetőséget, valamint üzleti szempontból is elengedhetetlen, hogy befektessünk a bolygónk fenntartható növekedésébe.”

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Az eredeti cikk az alábbi linken érhető el:

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210602_a_bmw_lesz_az_elso_fenntarthato_autogyarto_vallalat