Finnország: automata utcaseprő gép takarít Helsinkiben

0
967

Tavaly még csak az első teljesen automatikusan működő elektromos utcaseprő gépet leplezték le, most pedig a finn Trombia Technologies járművei már Helsinki utcáit tisztítják meg a szennyeződésektől. A Trombia Free néven ismert szerkezet a Helsinki Baana kerékpárútvonal mentén kezdte meg működését, illetve éjszaka a város többi részén végzi a munkáját.

Forma és méretek

A Trombia Free kinézetre egy túlméretezett robotporszívóhoz vagy robotfűnyíróhoz hasonlítható. Esetében, egy 3,52 méter hosszú, 2,3 méter széles gépről beszélünk. Hossza további két kefefej hozzáadásával 3 méterre is növelhető. Azonban feladata egészen más, mint a fent említett két eszközé, hiszen ez a gépezet az utcán végzi el feladatát, nem az otthonunkban. Lassan járja a várost, miközben a járdák és utcák takarítását végzi.

Alkalmazott technológiák

A munkavégzés során a LiDar és a gépi látás technológiák segítségével érzékel, vizuális adatokat gyűjt környezetéről, majd kiértékeli azokat, így elkerülve az esetleges ütközéseket az utcán található tárgyakkal és akadályokkal. Ellenálló a szélsőséges időjárással szemben és éjjel-nappal üzemeltethető. Habár sebessége elérheti a 10 km/h-t, a takarítás és a por eltávolítás végzése közben ez 2 és 6 km/h közé van szabályozva, hogy a legjobb eredményt érjék el.

Energiaigény

A cég állítása szerint a modell energiaszükséglete 15 százalékkal alacsonyabb, mint a jelenlegi ipari szívó-seprő technológiával működő gépeké, ami így 6-10 kW-os teljesítményben testesül meg a város tisztításakor.

Ugyanezen a terepen a nagy, dízel utcasúrolók teljesítménye a 70-130 kW-os tartományba esik, ami viszont nagyobb energiaigényt is jelent.

A Trombia Free akkumulátora normál utcai takarításhoz beállítva töltésenként 8,5 és 17 óra közötti, folyamatosan magas teljesítményen történő söprés esetén pedig 4-8 órás időtartamot bír ki. Ezt 45,6 vagy 91,2 kWh-ás Li-ion akkumulátorok biztosítják.
Még az idei év során megkezdődhet az elővétel időszaka, a kereskedelmi forgalomba pedig 2022 első negyedévében kerülhet sor. Ezeket megelőzően a cég további 10 kísérleti program végrehajtását tervezi.

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210515_finnorszag_automata_utcasepro_gep_takarit_helsinkiben