Koronavírus: A globális oltóanyagválság teljes mértékben párhuzamba állítható a klímaváltozás küzdelmeivel

0
126

A társadalmak közös érdeke a koronavírus okozta nehézségek leküzdése. Azonban hamar kiderült, hogy ezen a téren is széles szakadék tátong a fejlett és kevésbé fejlett országok között.

Világszerte több mint 1,1 milliárd koronavírus elleni oltást adtak már be az elmúlt hónapokban, azonban ez az érték csupán a gazdagabb országokra korlátozódik. 

Míg az Egyesült Államokban a lakosság csaknem fele már megkapta az első adagot, addig India a 9 százalékos oltási aránnyal megdönti az új napi fertőzések számát. A kontraszt jelentős mértékű és a politikai érdekek jelenleg a közös megoldás kialakítása felett állnak.

Globális harc alakult ki a COVID-19 elleni oltások szabadalmairól. A konfliktus középpontjában a gyógyszergyártó cégek állnak, akiktől elvárják, hogy osszák meg a technológiájukat a különböző oltóanyaggyártó vállalatokkal, hogy felgyorsíthassák a folyamatokat az egész világon. Azonban sokan védik a szellemi jogaikat és tiltakoznak ez ellen a kezdeményezés ellen.

Természetesen nem lehet csak a jogi oldalra hárítani a lemaradásokat. 

Brazília elnöke, Jair Bolsonaro úgy vélekedett, hogy az ország gyenge gazdaságára sokkal nagyobb veszélyt jelentenének a bezárások és a mobilitási korlátozások, ezért nem vette figyelembe a közegészségügyi útmutatásokat. 

A korlátozások hiányában pedig mára a világon itt az egyik legmagasabb a halálesetek száma és a gazdaság is teljesen széthullott.

India miniszterelnöke, Narendra Modi még a vírus meghódításával büszkélkedett az év elején és nagy vallási és politikai összejöveteleket engedett meg. Ehhez képest most itt az egyik legsúlyosabb a helyzet a világon, naponta közel 380.000 új fertőzéssel kell megbirkózzanak, és mivel a legtöbb indiai oltóanyagot exportálták más országokba, így nincs is mivel beoltsák az 1,4 milliárd állampolgárukat. 

A vakcinák körüli konfliktushoz hasonló történések figyelhetőek meg a klímaváltozással kapcsolatban is. A szegényeb országok következetesen kérik a fejlett gazdaságok pénzügyi és technológiai támogatását, azonban eddig nem sok előrelépés történt ez irányban. Közös cél lenne, hogy megosszák egymással a technológiai fejlesztéseket, hogy hatékonyan kezelhessék az országok a klímaváltozás következményeit, de az érdekek és a szellemi tulajdonjogok miatt is konfliktusok sorozatával kell szembenézni.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható:

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210520_koronavirus_a_globalis_oltoanyagvalsag_teljes_mertekben_parhuzamba_allithato_a_klimavaltozas_kuzdelmeivel