Amerika már fejleszti a digitális dollárt

0
900

Az amerikai nonprofit Digital Dollar Project bejelentette, hogy a következő 12 hónapban öt kísérleti programot indít. Céljuk az amerikai jegybank digitális pénznemének tesztelése és annak lehetséges használata.

Ez az első ilyen jellegű próbálkozás az Egyesült Államokban. Más országokban, például Kanadában, Szingapúrban és Franciaországban is folynak kísérletek, kutatások és tesztelések a digitális jegybanki nemzeti valuták kialakítására, de még egyetlen országban sem került sor ilyen típusú digitális valuta bevezetésre.

Mi is az digitális jegybanki nemzeti valuta?

A „central bank digital currency” azaz a CBDC tulajdonképpen egy adott ország nemzeti fizetőeszközének digitális változata. Ezek sok dologban hasonlítanak majd a kriptovalutákhoz, melyek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos bankrendszerrel szemben. A CBDC-t viszont nem magáncégek, hanem az adott ország jegybankja bocsátja ki, így ugyanazok a feltételek és biztonság vonatkozik rá, mint a hagyományos pénzre. Ez talán hátrány is lehet a kriptovalutákkal szemben, hiszen működése korlátozottabb, jobban befolyásolják a földrajzi határok és a nemzeti kormányok.

Eltérő modellekkel próbálkoznak

A folyamatban lévő CBDC kísérletek a megvalósítás tekintetében többféle megoldással próbálkoznak. Van, ahol csak egy adatbázist igyekeznek létrehozni, ami a jegybanki nemzeti valuta működésének alapját adja majd. Máshol, a korszerűbb implementációt a blokklánc alapú (vagy egyéb megosztott főkönyv szerinti) megoldások jelentik majd. Azonban minden változat alapja egy centralizált adatbázis, amely felett teljes felügyeleti joga van a kibocsátó nemzeti jegybanknak. Ez teszi lehetővé, hogy nyomon követhető legyen a számlaforgalom, vissza lehessen vonni tranzakciókat, vagy esetleg be lehessen fagyasztani számlákat.

Amerika erről sem akar lemaradni

Az amerikai kísérleti programokban pénzügyi cégeket, kiskereskedőket és civil szervezeteket is bevonnak. Első lépésként a tesztekből adatokat szeretnének gyűjteni, melyek majd lehetővé teszik a digitális dollár kifejlesztését.

Az Egyesül Államok természetesen a CBDC területén is vezető szerepre törekszik, azonban a fejlesztés irányítói a gyorsaságnál nagyobb hangsúlyt fektetnének a minőségre és megbízhatóságra.

Arra is felhívják a projekt vezetői a figyelmet, hogy rendkívül fontos az amerikai értékek, azaz a magánélet védelme, a kereskedelemi szabályok és a szólás szabadságának beépítése a digitális jegybanki nemzeti valuta rendszerébe.

A kísérleti programok közül három a következő két hónapban indul, és adatokat gyűjt majd a digitális dollár funkcionális, szociológiai és üzleti előnyeiről és egyéb aspektusairól. Az előzetes ígéretek szerint, az adatokat értékelés után nyilvánosságra is hozzák.

Azért még ne temessük a készpénzt

Bár egyre nagyobb a mozgolódás a világban a CBDC-t illetően, szakértők szerint ez a forma a fizikai és az elektronikus pénz mellett fog létezni, nem várható, hogy felváltja azokat. Arra azonban számítani lehet, hogy a bevezetése jelentősen hozzájárul majd a ma ismert pénzügyi rendszer megújulásához. Erre szükség is van, hiszen bár például Magyarországon jól működik az azonnali utalások rendszere, a világ nagy részén, vagy akár a nemzetközi utalások esetében, már messze nem ilyen jó a helyzet. Ez is egy olyan probléma, amire a digitális jegybanki nemzeti valuta jelentheti a megoldást.

A cikk szerzője Papp Helga.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210514_amerika_mar_fejleszti_a_digitalis_dollart