A mesterséges intelligencia felé fordult a világ egyik legnagyobb sportlapja

0
1249

A szükséges napi példányszám előrejelzése nem könnyű feladat a nyomtatott sajtó képviselői számára. Most a mesterséges intelligencia segít megoldani ezt a feladatot egy francia napilap munkatársainak.

Világhírű sportújság nehéz helyzetben

A L’Équipe egy francia sportújság, mely naponta jelenik meg az egész ország területén. Neves napilapról van szó, melyre megbízható hírforrásként hivatkoznak a világ leghíresebb sportújságírói is. Kiemelt területei a kerékpározás, a rögbi, az autósport és a futball, melynek a legnagyobb példányszámot is köszönheti. 1998. július 13-án tudósítottak a francia labdarúgó-válogatott világbajnoki győzelméről, melyről nyilván az egész ország szívesen olvasott.

Ezen a napon 1.645.907 darab újságot adtak el, és a rekord természetesen nem volt meglepő. Azonban az átlag hétköznapokon korántsem ilyen könnyű megbecsülni a lap iránti keresletet, mely ráadásul az internetes hírportálok megjelenése óta folyamatosan csökken. Így a L’Équipe, mint sok más nyomtatott újság, kénytelen volt valamilyen rendszert kiépíteni arra, hogy a lehető legnagyobb pontossággal mérhessék fel a napi igényt az újság iránt.

Nagy a tét

A tévedésnek ugyanis ebben az esetben is súlyos ára lehet. Amennyiben túlértékelik a várható fogyasztást, jelentős példányszám marad eladatlanul és kerül a szemétbe. Ez egyrészt a felesleges gyártás, másrészt a hulladék feldolgozása miatt többletköltséget jelent, másrészt szükségtelenül nagy szén-dioxid kibocsátást eredményez. Amennyiben viszont alábecsülik a terjesztési vezetők a keresletet, akkor az emberek hiába keresik a lapot az újságárusoknál, így csalódottak lesznek, és esetleg átpártolnak más lapokhoz, a cég pedig jelentős értékesítési lehetőségektől, és ezáltal bevételtől esik el.

Az újság nem jósda

A pontos előrejelzés azonban számos tényezőtől függ, ezért rendkívül nehéz feladat. Az eladott példányszámot befolyásolhatja a sportesemények ingadozó jellege, vagy akár az időjárás is. A lehetetlennek tűnő vállalkozásban a L’Equipe partnere a BearingPoint volt, mely saját Nitro AI, azaz mesterséges intelligencia által vezérelt megoldása volt a kulcs. Ezt kifejezetten a sportújságnak fejlesztették, és integrálja a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia egyéb képességeit.

Óriási mennyiségű adatból dolgozik a mesterséges intelligencia

A projekt során hatalmas mennyiségű adatot tápláltak be a rendszerbe, köztük az időszakos eladási adatokat, a leszállított mennyiségeket, az ünnepi értékesítéseket és az időjárási változásokat. A Nitro, ezeknek az adatoknak a feldolgozása, valamint a napi aktuális plusz információk alapján olyan előrejelző modelleket készített, amelyek megjósolják a következő napon az összes kiskereskedelmi egység számára szükséges pontos példányszámokat.

Rugalmasság és látványos eredmények

A fejlesztésnek köszönhetően a L’Equip-nek sikerült több mint 5 százalékkal csökkentenie az eladatlan példányok arányát, így becslések szerint 2 millióval csökkentette az elpazarolt nyomtatott lapszámot. A Nitronak köszönhetően a terjesztési vezetők már képesek könnyen alkalmazkodni a különböző forgatókönyvekhez és hatékonyan tudnak reagálni az értékesítést érintő feltételek változásaira.

Az eredeti cikk a Makronóm oldalán olvasható:

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210518_a_mesterseges_intelligencia_fele_fordult_a_vilag_egyik_legnagyobb_sportlapja