Előtérben az egészség: megmutatjuk az intelligens eszközök jövőjét

0
166

Lassan az életünk minden területén jellen vannak az okos eszközök, a kezünkben, az otthonainkban, az autónkban és az utcán is. A mindennapjainkat megkönnyítő eszközök piaca kifogyhatatlan pláne, ha az egészségünkről van szó. Megannyi kutató és fejlesztő dolgozik egészségünk védelmén, és azon, hogy felhívják a figyelmet a rendszeres kontroll- és szűrővizsgálatokra. A most következő eszközök az egészségünk folyamatos nyomon követését és az előrelátó gondolkodást helyezik fókuszba.

Intelligens fogkefék, amelyek adatokat küldenek a fogorvosunknak

Már egy ideje jelen vannak azok az intelligens fogkefék, amelyek szemmel tartják a fogmosási technikát, ezzel is óvva fogaink épségét. Megérkeztek azok a modellek, melyek egyfajta asszisztenciával vannak ellátva.

Sokszor találjuk szemben magunkat azzal a problémával, hogy kapunk egy diagnózist, de nem tudjuk mit kellene vele kezdeni. Az új generációs intelligens fogkefék erre a problémára kínálnak megoldást. A fogkefe közvetlenül elküldi a szánkból nyert adatokat a fogorvosunknak, aki így szinte már mindent tud szájhigiéniánkról és fogaink állapotáról a következő látogatásnál. Illetve megspórolhatjuk az általános kérdéssort, hogy használunk-e napi szinten fogselymet, vagy hogy mivel és milyen technikával mossuk fogainkat.

Intelligens tükrök, amelyek ellenőrzik az egészségét

Minden reggel egy gyors pillantás a tükörbe vizuális jelzést ad arról, hogyan is érezzük magunkat és hogyan tekintünk aznap reggel a világra.

Azonban készülőben vannak az intelligens tükrök, amelyek nem bízzák csupán ránk és hangulatunkra a hogyan létünket, hanem pontos fiziológiás visszajelzést adnak adott egészségügyi állapotunkról. Az intelligens tükrök egykor majd végig szenzoroznak bennünket, és elmondják a lehetséges egészségügyi problémáinkat, beszámolnak a vitamin és ásványi anyagok hiányáról, vagy azok mögöttes problémáira hívják fel figyelmünket. Ezekkel a tünetekkel kapcsolatos információk segíthetnek egy sokkal preventívebb és egészségmegőrzőbb attitűd kialakításában.

Okos WC, amely elemzi a lerakódásokat

Nincs új a nap alatt, az intelligens WC sem új ötlet. A japánok híresek arról, hogy hihetetlen WC-vel rendelkeznek, melegítő ülésekkel, beépített bidével és még sok minden mással. A jövő WC-je egy újabb lépést tehet előre, ha elemzi a végterméket a betegségek kimutatásához.

Tulajdonképpen az okos WC gondolata, egyenlő a házi széklet- és vizeletvizsgálattal. Rendkívül hatékony lehet egy ilyen eszköz abban, hogy az emberek korán felfigyeljenek különböző betegségekre, például a bélrák jeleire, még mielőtt az jelentős problémává válna. Figyelmeztethet az étrendi elégtelenségekre vagy hiányosságokra is, amelyeket orvosolni szükséges az egészség javítása érdekében. Ugyanakkor tehermentesítheti az egészségügyet, megnyugtathatja a felhasználót vagy éppen figyelmeztetheti, hogy milyen célzott problémával, melyik szakrendelőt keresse fel.

Ez csak néhány azokból az intelligens megoldásokból, melyek az egészségünket helyezik fókuszba. De talán arra ösztönöznek legjobban, hogy ne hanyagoljuk el a saját testi és szellemi fittségünkre szánt figyelmet.

A cikket írta Szalga Bogi.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210501_eloterben_az_egeszseg_megmutatjuk_az_intelligens_eszkozok_jovojet