Haditechnológia: a drónok szállítanak drónokat

0
1022

Nem is olyan régen, a robotrepülőgépek alkalmazása hosszú felderítő utakra és légi csapásokra korlátozódott. Mivel az autonóm rendszerek és a mesterséges intelligencia egyre kifinomultabbá válik, képességeik olyan szinten bővülnek, hogy a drónok és a pilóta nélküli repülőgépek által elvégzett feladatok közti határ csaknem elmosódott.

Erre szolgál példaként az amerikai légierő által nemrégiben végrehajtott Valkeyrie repülési teszt Arizonában, ahol a sugárhajtású harci drón egy ALTIUS-600-as kis, rögzített szárnyú drónt indított útjára. Az alig 12 kilogrammos drón különféle feladatokra indítható, ideértve az elektronikus hadviselést, a jelzéselhárítást, valamint a hírszerzést, megfigyelést, felderítést és kinetikus hatások kivitelezésére is alkalmas.

A Valkeyrie-t egy kifutópályától független, magas szubszonikájú, pilóta nélküli repülőgépként fejlesztik a jövőbeli harci drónok olyan technológiáinak feltárására, melyek kísérőként szolgálhatnak az F-22 vagy F-35 vadászgépek számára, felügyeleti és támadási platformként funkcionálva.

A Valkyrie szárnyfesztávolsága 6,7 méter, végsebessége 1050 km/h, szolgálati csúcsmagassága 13997 méter és hatótávolsága 2128 tengeri mérföld. Nyolc fegyver szállítására van lehetőség, köztük JDAM és más, kis átmérőjű bombák tárolására is képes.

Steve Fendley, a Kratos pilóta nélküli rendszerek részlegének elnöke elmondta, hogy a Valkeyrie-n zajló 30 hónapos munka jelentőségét csak felerősíti az ALTIUS kiadásának sikere, hiszen a folyamat során egy jól funkcionáló, operatív képességekkel rendelkező előgyártási rendszert sikerült létrehozni.

 

A cikket fordította Pál Fanni

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210423_haditechnologia_a_dronok_szallitanak_dronokat