Föld alatti ingatlan komplexumokkal kerülhetünk közelebb a fenntarthatósághoz

0
191
 föld alatti építkezésnek számos előnye lehet, azonban egyelőre mégsem olyan elterjedt, mint amennyi potenciál lenne benne. A The Invert Chicago vállalat azonban úgy döntött, hogy elindítja a folyamatot, és épít egy föld alatti ingatlan komplexumot.

A projektet Chicago délkeleti részén, egy kiterjedt földterületre tervezik, amely egykor egy acélgyárnak adott otthont. Az elmúlt időszakban már számos fejlesztő szemügyre vette a területet beruházási célból, azonban mindenki megállapította, hogy a gyár okozta szennyezés jelentős, és a terület megtisztításának költségei is jelentős beruházást igényelnének, éppen ezért a terület évek óta parlagon állt.

Azonban a The Invert Chicago egy formabontó ötlettel rukkolt elő. Leásnának 300 méterrel a felszín alá, ahol már nem szennyezett a talaj, és ott építenék meg az ingatlan komplexumot, amit eredetileg a felszínre terveztek.

A mélyben található mészkőből kisebb-nagyobb helyiségeket faragnának, és a kitermelt követ értékesítenék. A komplexum fűtésére és hűtésére megújuló geotermikus energiát használnának, a felszínen telepített napelem mezővel biztosítanák a „bunker” áramellátását, valamint speciális LED-es lámpákat alkalmaznának a természetes napfény utánzására.

A projekt által sokkal nagyobb energiamegtakarítást érhetnének el, mint a föld felett.

Isaac Yun, a projekt felelőse rámutatott, hogy az ingatlan komplexum több ezer állandó munkahelyet teremthet, amelyek közvetetten végül hozzájárulnának ahhoz, hogy az ingatlan feletti földréteg megtisztításához szükséges bevételt elérjék.

Láthatjuk tehát, hogy az építészet egyre kreatívabbá válik a fenntarthatósági kérdések kezelésében, melynek remélhetőleg előbb-utóbb valós eredményei is lesznek.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210415_fold_alatti_ingatlan_komplexumokkal_kerulhetunk_kozelebb_a_fenntarthatosaghoz