Büszkesége okozhatja a Facebook vesztét?

0
1142
Ausztrália szembetűzésbe került a Facebook vezérrel, miután az ausztrál újságírók követeléseket állítottak fel a közösségi oldalon megjelenő cikkekel kapcsolatban. Mark Zuckerberg válaszként letiltotta az oldalról az ausztrál hírtartalmakra mutató linkeket.

Nem Ausztrália az egyetlen követelő

Azóta megkezdték a tárgyalásokat, de Mark Zuckerberg és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök álláspontjai nem közelednek egymás felé. A helyzetet bonyolíthatja, hogy már más országokban is hasonló konfliktusról hallani a tech vállalattal kapcsolatban.

Példaként Kanadát említhetjük, ahol szintén készen állnak követni Ausztrália szembeállását, miután a kanadai hírszerkesztők is ellenértéket követeltek a tartalom megjelenítésért. Steven Guilbeault, kanadai örökségvédelmi miniszter „rendkívül felelőtlen lépésnek” ítélte meg a Facebook döntését, az ausztrál hírtartalmak törlését illetően.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy Kanada lehet a következő Ausztrália után, de nem biztos, hogy az utolsó, hiszen több tárgyalás lezajlott finn, francia és német képviselőkkel is, akik hasonló véleményen vannak a témával kapcsolatban. Így akár 15 ország is beléphet az alakuló szövetségbe.

„Az ausztrálok lehet, hogy a teljes Facebook közösség töredéke, és ez elmondható Kanadáról is, de ha már európai országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez, akkor Mark Zuckerbergnek bizony vissza kell térnie a startmezőre, hogy újragondolja a stratégiáját.”

Facebook-ellenes szövetség és az új szabályok 

Valamint nem csak a hírtartalmak díjai miatt szorult sarokba a Facebook. Több ország, köztük az Egyesült Államok is szigorítani fogja a nagy közösségi média vállalatok szabályozását, sőt, a monopóliumellenes törvények módosítását is latolgatják. A Facebook ugyan egyelőre még jövedelmezően tud működni, de nagyon keskeny mezsgyén halad, ami akár egy jelentős bukás veszélyét is magában hordozza.

Nemsokára kiderül, hogy valójában hány ország lép be a Facebook-ellenes szövetségbe, amely akár alapjaiban változtathatja meg a vállalat működését, a problémák elhárításáért.

A cikk szerzője Blősz Dalma

Az eredeti cikk itt olvasható:  https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210307_buszkesege_okozhatja_a_facebook_vesztet