Vajon a mesterséges intelligencia elhozhatja az emberi faj bukását?

0
485
Napjaink friss tanulmányai azt jósolják, hogy egy évtizeden belül az automatizálás felváltja a jelenlegi munkahelyek felét. Ennek eredményeképp, az új digitalizált gazdaságra való átállás során sokan elveszítik munkahelyüket és megélhetésüket. Még ha azt is feltételezzük, hogy a 4. ipari forradalom számos új munkahelyet teremt, ahol képesek eligazodni és irányítani ezt az adatok által uralt világot, akkor is jelentős társadalmi-gazdasági problémákkal kell szembenéznünk.

A mesterséges intelligencia, azaz AI fejlesztésének középpontjában a tökéletesség keresése áll. Sokak szerint ez olyan veszélyes lehet az emberiségre nézve, mint a 19. és a 20. század elején filozófiai és áltudományos gondolatokból származó ideák, melyek a gyarmatosítás, a világháború és a holokauszt borzalmaihoz vezettek.

Talán az emberi uralkodó fajt legyőzi egy gépesített robotokkal teli világ?

Bármennyit is fejlesztenek a technológián, vannak olyan dolgok az életünkben, melyeket sohasem fognak tudni létrehozni. Ilyen az emberi érintés, a szeretet, a gyűlölet, vagy bármely öntudatos érzelem, ami emberré tesz minket.

A tökéletesség és a “hiper-hatékonyság” iránti megszállottság mélyen befolyásolta az emberi kapcsolatokat, sőt az emberi reprodukciót is, ugyanis vannak emberek, akik a saját maguk által készített, bezárt, virtuális valóságban élik le életüket. Rengeteg amerikai és kínai vállalat kezdett el babákat gyártani, melyekkel helyettesíthetik partnerünket. Megdöbbentő módon, a termékre hatalmas kereslet van, sokan kötnek házasságot robot játékszerükkel.

Egy tökéletesen produktív világban a fajunkat értéktelennek tartanák, hiszen pont emberi mivoltukból fakadóan hibázunk, és gyengeségeink nem illenének bele ebbe környezetbe. Pont ezért, ha nem vigyázunk és nem vagyunk elég körültekintőek a mesterséges intelligencia komoly károkat okozhat az életünkben.

Szerencsére a társadalmak profitálhatnak az AI-ból, ha azt a fenntartható gazdasági fejlődés és az emberi biztonság szem előtt tartásával fejlesztik. A történelem ezen szakaszában a választás még a miénk, dönthetünk, hogy a jövőben milyen világban szeretnénk élni.
Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210208_a_mesterseges_intelligencia_elhozhatja_az_emberi_faj_bukasat