Minden, amire az iparnak szüksége van: robotika, automatizálás, mesterséges intelligencia és a BigData fejlődése

0
600
Napjainkban már léteznek olyan munkaterületek, ahol az emberek biztonságosan és hatékonyan dolgozhatnak együtt a robotokkal. Az optimalizáció és az információ megosztás magas színvonalon működik az úgynevezett Connected Industry-nak köszönhetően.

Az Industry 4.0. a mobil robotokon és mobil manipulátorokon alapszik, hiszen ezen eszközökkel érik el a rugalmas és autonóm ipari automatizálást, létrehozva a világ okos gyárait.

A technológia legnagyobb előnye az információcsere, amely a legújabb intelligens technológiák robotikába történő integrálásával jöhet létre, például internet, mesterséges intelligencia (AI), Big Data.

Mindezek eredményeképpen hatékonyabb és optimálisabb ipari folyamatok jöhetnek létre, a termelékenység növekedhet az erőforrások megfelelő felhasználásával.

A mobil robotok ipari alkalmazása

Az olyan kutatási és fejlesztési folyamatok jóvoltából, mint a Robotnik által megalkotott, az ipari alkalmazásokban is használhatóak az együttműködő mobil robotok.  Az új intelligens technológiák lehetővé teszik, hogy a robotok mozgásformákat tanuljanak, bizonyos munkafolyamatokat tökéletesítsenek, így részt vehetnek ismétlődő feladatok elvégzésében.

Manapság ezek az eszközök számos területen nélkülözhetetlen szerepet töltenek be, legyen szó élelmezésről, meteorológiáról, minőség ellenőrzésről, csomagolásról, polírozásról, vagy éppen fúrásról, csavarozásról. Minden olyan feladatban kulcsfontosságú szerepet töltenek be, ahol fontos a műveletek megismételhetősége, egységességének elérhetősége költséghatékony módon.

Hogyan tudnak az együttműködő robotok okos gyárakat létrehozni?

  1. Intelligens automatizálás: a munkafolyamatokat önállóan valósítják meg, emberi beavatkozás nélkül
  2. Kapcsolódás: a gépek egymás között kommunikálnak az M2M rendszer segítségével
  3. Alkalmazkodó képesség: a robotok képesek a munkakörülmény igényeinek vagy változásainak megfelelően módosítani munkamódszerüket és sebességüket vagy alternatív útvonalakat létrehozni

A Robotnik vezető szerepet tölt be a mobil robotok és mobil manipulátorok piacán, ugyanis figyelembe veszik az ipari ügyfelek igényeit, és hozzájuk igazodva végzik munkájukat. Legfőbb céljuk a lehető legnagyobb hatékonyság elérése a munkafolyamataikban.

Ezért fejlesztették ki Fleet Management rendszerüket (FMS), amely a robotok teljes és központosított irányítását végzi, lehetővé téve az üzemeltető számára, hogy különböző mobil robotikai rendszereket többféle eszközről kezeljen.

Végül megállapíthatjuk, hogy az Industry 4.0 számos előnnyel rendelkezik: egyszerű beállítás és telepítés, megfelelő a munkaterület megosztása az emberekkel, ismétlődő vagy nem biztonságos folyamatok automatizálás. A mobil robotok használatával megkönnyíthetjük és optimalizálhatjuk feladatainkat.
Az eredeti cikk itt található: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210205_minden_amire_az_iparnak_szuksege_van_robotika_automatizalas_mesterseges_intelligencia_es_a_big_data_fejlodese