Mikor Hollandiára gondolunk a szélmalmokkal tűzdelt tulipán mezők, a fapapucs vagy az ízletes sajtok jutnak eszünkbe. Ha pedig a fővárosra fordítjuk tekintetünk azt mondhatjuk, hogy Amszterdam egyik híres jelképe egyedi csatornahálózata. Igazából bármerre indulunk csatornákat a város minden részén találunk, melyek közül az egyik leghíresebb a grachtgyűrű, amely a középkori belvárost tagolja és egyben határolja is. Viszont a mi utunk Amszterdam északi része felé vezet, az egykori ipari negyedbe, ahol a Johan van Hasselt csatornán az i29 holland építészet iroda elkészített egy igazán különleges otthont a Schoonschip úszó falu részeként.

An aerial view of the floating house by i29

Az amszterdami Schoonschipet a lakosok egy csoportja által megálmodott terv volt, melyben a Space & Matter tervező stúdió vett részt és a projekt részeként 46 egyedi vízen úszó lakás készült, melyek több mint 100 embernek adnak otthont.

Az „úszó falu” fejlesztése még 2010-ben kezdődött, ahol a fő szempontok egyike a fenntartható megoldások kiaknázása volt. A csatornavizet használó szivattyúk szolgáltatják a meleget az otthonokban az elektromos energiáról pedig a napelemek gondoskodnak. Minden épület a maga stílusában egyedülálló, mégis az i29 által tervezett szögletes formák igazán különlegesnek hatnak még ebben a környezetben is.

“Ügyfelünk arra kért minket, hogy tervezzünk olyan otthont, amely maximalizálja a teret a telek térfogatának határain belül, tipikus és mégis meglepő alakú legyen.” – magyarázták az építészek.

The shaded terrace of the floating house by i29

A sötét színben pompázó monolit megjelenésű ház külsejét végig fa borítja és csak a mértani pontosággal megtervezett ablakok és ajtók törik meg annak feketébe boruló hangulatát, melyet a lejtős tető és a szabadtéri terasz tesz még egyedibbé. Szintén finoman megmunkált fából készült homlokzatból diszkréten beillesztett ajtó vezet a társalgóhoz, amely épp csak kiemelkedik a vízszint fölé és az ablakon keresztük néz a csatorna medencéjére.

The stained-wood exterior of the floating house by i29

Felfelé haladva juthatunk el a lakosztályba, majd a lépcső tovább vezet konyha és az étkező felé. A konyhából szintén tökéletes kilátás nyílik a környékre, a nagy tetőablak pedig a fejünk fölött árassza el a lakást a természetes fény melengető energiájával.

Elmerülve a részletekben megfigyelhetjük ahogy az eltérő árnyalatú fatároló finoman megtöri az fehér belső tér kontrasztját. A helységből szintén üvegajtó nyílik a teraszra, ahonnan a nyugati kikötő hétköznapjait csodálhatjuk a kedvenc kávénk és a reggeli hírek olvasása mellett. Nagyszerű napindító, igaz?

Mindenképpen meg kell említeni a rendkívül energiatakarékos üzemeltetést, ami már a többi Schoonschip házat is jellemzi, illetve a csatlakozást az „intelligens mólóhoz”, amely a szolgáltatásokat tartalmazza biztosítva a megfelelő közösségi tárgyalóteret.

“A világ hetven százalékát víz borítja, és az a jó, hogy könnyen élhetünk rajta” – olvasható a Space & Matter a Schoonschip-projekt leírásában.

“Mivel a városi területek a túltelítettséggel küzdenek, ezért jobban ki kell használnunk a vízen lévő helyet. A Schoonschip segítségével példát akarunk mutatni, hogy a vízen élés hogyan lehet nagyszerű és jobb alternatíva az emberek és bolygónk számára.”

fotók: dezeen.com