Gyermekként szerettünk elbújni a világ elől és csak játszottunk, nevettünk és élveztük az életünk minden egyes szabad percét. Nem is nagyon létezett jobb, mint a szülőktől kikönyörgött bunker vagy egy különleges kézzel épített faház, ahol a kis titkos életünket élhettük. Most a Helen & Hard által megelevenedik ez a világ a norvég vidéken, mégpedig a Woodnest faházban, ami egy fenyőfára épült, jól felszerelt, akár négy ember számára is nyugodt kényelmet biztosító egyedi koncepció.

"The journey to the site begins with the 20 minute walk from the town of Odda, on the edge of the fjord and up through the forest via a steep winding path," says Helen & Hard

Elhelyezkedve kényelmes székünkben, kezünkben egy forró teával vagy finoman illatozó kávéval csodálhatjuk a Hardangerfjord meseszép vidékét. A látvány önmagáért beszél, ezért itt az ideje, hogy részletesebben is belenézzünk a megvalósított természetközeli élmény megalkotásának részleteibe.

Woodnest's interior decor consists of simple unfinished wood

A Woodnest a norvégiai Oddában épült. Acél gallérokkal rögzítették a fenyőfa törzséhez, melyre  ragasztott laminált fából készítették el a felépítményt. Kifejezetten ötletes és látványos ahogy a fa áthalad a lakás belső terének közepén és tovább ível a természetbe a mennyezeten keresztül. Az alkotók elmondták, hogy a kialakításnál figyelembe vették a fa növekedését mind magassági, mind szélességi szempontból. A természettel harmonizáló külsejét pedig fazsindely díszítéssel oldották meg.

Woodnest is located in a forest near the Hardangerfjord in Odda, Norway

Woodnest consists of a glulam timber structure and features generous glazing that frames the view and ensures natural light illuminates the interior

Woodnest's exterior is partly finished in timber shingles

A Helen & Hard kiemelte: “Az építmény sajátos válasz a helyszín domborzatára és a körülményekre. A természettől elválaszthatatlanul kialakított faházak 5-6 méterre a talaj felett vannak felfüggesztve, acél gallérral rögzítve az élő fa törzséhez.”

Hozzátették: “A megrendelő azon igényéből fakadva, hogy egyedi térélményt teremtsen, amely összekapcsolódik a fák felfedezésének mindennapi és rendkívüli érzésével. Célunk egy olyan tér létrehozása volt, amely valóban megmutatja, mit jelent a természetben tartózkodni.”

Woodnest offers views of a nearby fjord and mount the Hardangerfjord in Odda, Norway

Kis fahíd vezet a nyugalom birodalmába, ami bár nem rendelkezik nagy alapterülettel, de ezen a varázslatos vidéken ez másodlagos szempontnak tekinthető. A teljes lakrész 15 négyzetméter, benne zuhanyzó, konyhasarok és egy kisebb nappali fért el, ahol legfeljebb négy ember számára biztosított az alvóhely.

Woodnest is accessed by a footbridge

A faházat modern otthoni kényelem jellemzi, wifi hálózattal, padlófűtéssel és melegvízzel. Ráadásul végignézve a természet által körbefont tájon nem is gondolnánk, de a legközelebbi város sétálva is elérhető akár 20 perc alatt. Tökéletes menekülési lehetőség a városi környezetből, melyért éjszakánként nagyjából 310 amerikai dorrált (94 000 forint) kell fizetni két fő számára.