312 napig repült az internetmegosztó léggömb

0
492

Megdöntötte a repülési rekordot egy internetet sugárzó léggömb. A Loon által fejlesztett léggömb 312 nap alatt körbejárta a Föld déli féltekét.

Eredetileg Google projektként a Loon-t később az Alphabet égisze alatt hozták létre. A projekt célja egy flotta kialakítása nagyobb méretű kommunikációs léggömbökből, amelyekkel a sztratoszférába bocsájtva hoznak létre 4G-hez hasonló internetsebességet biztosító hálózatot. A Loon mintegy 80 km átmérőjű földterületet képes kiszolgálni és különösen hasznos lehet azokban a régióknak, ahol egyébként nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

Természetesen ahhoz, hogy a megoldás életképes legyen, a léggömböknek a lehető leghosszabb ideig a levegőben kell maradniuk. Számos mérnök teljes erőbedobással azon dolgozott, hogy minőségi javulást érjenek el és az új 312 napos rekord magasan túlszárnyalja a korábbi 223 napos eredményt.

The 312-day flight path of the record-setting Loon balloon

A HBAL703-nak elnevezett rekordméretű léggömböt 2019 májusában indították el Puerto Ricóból, majd Perubba sodródott, ahol három hónapon át üzemelt a Loon internet tesztszolgáltatásával. Ezt követően délre küldték, majd a Föld keleti része felé vette az irányt, átlebegve az Atlanti-óceán déli részén, az Indiai-óceánon, egészen a Csendes-óceán déli része fölé.

Majd hét hónap számottevő helyváltoztatás nélküli lebegés következett egy nagyon izgalmas navigációs rendszer kísérletéhez, amelyről a Loon még nem közölt részleteket. Végül a léggömb útja 2020 március hónapjában a mexikói Bajában ért véget.

A szakemberek szerint a visszanyert adatok felbecsülhetetlen értéket képviselnek, melyekkel nagyban hozzájárulnak a technológi fejlesztéséhez és a méghosszabb üzemidő eléréséhez.