Okostelefonnal regisztrálnák az úthibákat

0
490

Nap mint nap érzékelhetjük az utak nem épp kielégítő minőségét, melyek több feszült és kellemetlen pillanatot okoznak mind a sofőrők, mind utasaik számára. Biztos vagyok benne, hogy egy nagyobb kátyúval való találkozást számos fintor és szitokszó kísér, főleg ha az autó a tulajdonos féltve őrzött kincse. Viszont azt is kijelenthető, hogy kevesen gondolnak bele az útfelszín ellenőrzés bonyolult folyamatába. A Birminghami Egyetem tudósai úgy vélik nagy potenciál rejlik a mobiltelefonok használatában.

Belegondolva ez egy igazán kézenfekvő megoldás, hiszen a mobiltelefonok számos professzionál érzékeny érzékelőkkel vannak felszerelve, például nagy felbontású háromtengelyes gyorsulásmérővel. Elsődleges funkciója a képernyő tájolása, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne. Megfelelő fejlesztéssel a nagyobb úthibák észlelhetők mikor a jármű áthajt rajta, majd a pontos GPS-szel a problémás területeket bejelölhetők  egy virtuális térképen és azokat kiemelve jelezhető, hogy sürgős javításra van szükség.

A Birminghami Egyetem tudósai értékelték egy ilyen megközelítés életképességét és ígéretesnek találták és úgy vélik, hogy ez a megoldás segíthet a gyors felismerésében. Ráadásul ez hatalmas mennyiségű, számszerűsíthető adathalmaz elősegítené az útjavításokkal kapcsolatos megalapozottabb döntések meghozatalát. Ahhoz sem kell napokig gondolkozni, hogy lássuk, ezek az adatok a sofőrök számára is hasznosak lehetnek – ha láthatnák, mely utak minősége gyengébb és ennek megfelelően tervezhetnék meg az útvonalat.

Szintén az új elképzelés mellett szól, hogy a jelenleg használt megoldások magas költségen érhetők el. Viszont egy speciális alkalmazás elkészítési jóval olcsóbb megoldás lehet, amely akár egy mesterséges intelligencia megoldással kombinálva jobb módszerrel rendezhetné az adatokat. Továbbá, mivel a szakembereknek nem kellene fizikailag felmérni ezeket az utakat, kevesebb üzemanyagot használnának e,l ezáltal is csökkentve a légszennyezés.

Dr. Michael Burrow, a tanulmány társszerzője elmondta:

„Különösen hasznos alkalmazás lehet a kissebb forgalmú vidéki úthálózatok állapotának értékelésére a fejlett országokban, ahol az okostelefon tulajdonosok száma magas.”

Manapság mindenkinek van okostelefonja, de azok képességei nincsenek megfelelően kihasználva. Ez az elképzelés egy igazán nagyszerű módja lehetne az okostelefonok kihasználásának a közjó érdekében. Nehéz azonban megjósolni, hogy valójában hányan töltenének le az ilyen típusú alkalmazást, ha nem teszik kötelezővé a közreműködést.