Mesterséges intelligencia védi meg az állatokat

0
806
(Wikipedia)

Fejlődő világunk technikai újításai nem csak kártékony hatással lehetnek az állatvilág, hanem képesek annak védelmére is. A moder érzékelők új lehetőségeket biztosítanak a természervédők számára az orvvadászat elleni küzdelemben.

Kiemelten fontos a veszélyeztetett állatok nyomonkövetése, amit egy új kutatási projekt keretein belül fejlesztenek tovább. A Twentei Egyetemen egyesítik a mozgásérzékelők technológiáját a gépi tanulással, hogy pontosan meghatározhassák a vadon élő állatok reakcióit a közvetlen fenyegetésre.

A kutatást Jacob Kamminga végezte, aki egy olyan kutatócsoport tagja, ahol autonóm érzékelőket fejlesztenek számos alkalmazáshoz. Kamminga célja a lehetőség megteremtése, hogy mérhető és vizsgálható legyen a vadon élő állatok emberek jelenlétére adott reakcióija, különféle mozgásminták észlelés által.

Az érzékelő egy inerciális mérőegység, amely gyorsulásmérőt, gryoszkópot és magnetométert tartalmaz. Könnyedén az állatokra rögzíthető és minden mozgással kapcsolatos adatot összegyűjt, figyeli a hirtelen irányváltoztatásokat, majd azokat elemzi a beépített mesterséges intelligencia. Ezt követően osztályozza ezeket mozgásokat és továbbítja egy mobil- vagy műholdas hálózatra.

Kamminga érzékelőjével tizenegy különböző mozgásmintát figyelt meg és osztályzott. A vizsgálatokat kecskéken, juhokon és lovakon végezte. A megfigyelések során azt is megállapította, hogy az érzékelő hatékonysága növelhető, ha a szenzort egyetlen gyorsulásmérőre állítja be.

Using artificial intelligence to analyze animal motion could lead to some interesting possibilities for anti-poaching groups

“Hozzáadtam egy giroszkópot is, amely méri a forgást” – mondta Kamminga. Hozzátette: “Ez pontosabbá teheti, de ez többlet költséggel jár. Százszor több energiát fogyaszt, mint a gyorsulásmérő. A legtöbb esetben a gyorsulásmérő önmagában is elég pontos.”

Ezzel a módszerrel hatékonyabban vehető fel a harc az orvvadászok ellen, mivel a mesterséges intelligencia képes felismerni a fenyegetésre tett reakciókat és azonnal vészjelzést küld az illetékes szerveknek, akik ez által jóval gyorsabban reagálhatnak azokra.

“A szenzorok segítségével megjelölt vadállatok mozgásának összekapcsolása távolról érzékelt képekkel és GIS (földrajzi információs rendszerek) modellekkel ígéretes technológia a fajok ökológiai igényeinek jobb megértéséhez, valamint a vezetők és a politikai döntéshozók megfelelő informálásá a természetvédelemi eredmények és a biodiverzitás által.” – mondta Andrew Skidmore professzor, aki szintén részt vett a kutatásban.