3D nyomtatással készült biokerámiával gyógyítják a koponyasérülést

0
553
Tidskriften PNAS

Bárhol és bármikor elkerülhetetlenül megsérülhet csontozatunk és a legnagyobb veszélyt a koponyacsont sérülése okozhatja. Ilyenkor a sérült terület kezelését azonnal biztosítani kell, amit más csontokból, acél- vagy műanyagdarabbal töltenek fel. Hamarosan új és minőségibb megoldás érkezhet, amely stimulálja a csontok regenerálódását.

A páciens saját testéről leválasztott és felhasznált csont fő problémája abban rejlik, hogy szövődményeket okozhat azon a helyen, ahonnan a csontot eltávolították. Továbbá keménysége miatt nehezen alakítható úgy, hogy pontosan illeszkedjen a koponyát ért sérült területbe. Az acél és műanyag implantátumok viszont egyszerűen nem felelnek meg az emberi csont szerkezetének – ez potenciális fertőzésveszélyt jelent a beteg számára.

A probléma megoldására fejlesztették ki – a svéd kutatóintézetek konzorciuma – BioCer implantátumot, amely egy szabadalmaztatott 3D nyomtatású biokerámia anyagból (főleg ásványi monetitből áll) titán vázra rögzítve készül.

A beültetés után a koponya szomszédos csontszövetéből származó sejtek egy része “átvándorolni” az implantátumba, majd ott tovább osztódva megkezdik a regenerálást, míg végül a biokerámia teljesen csont részévé válik. Bár a titán váz is beépül, de ez az implantátum jóval kisebb részét képzi, ezért nem számottevő a jelenléte.

A technológiát már tesztelték juhokon és egy emberi alanyon is.

“A kerámia összetételének és lassú lebomlásának kombinációja rendkívül jónak bizonyult a csontképződésben nagy koponyasérülés esetén.” – mondta a vezető kutató, Peter Thomsen professzor a Göteborgi Egyetemről. Hozzátette: “Ez az eljárás versenyezni fog a csontátültetés, valamint a műanyag és fém implantátumok meglévő kezelési elveivel.”

Meg kell említeni, hogy a német Fraunhofer Lézertechnikai Intézet csapata jelenleg is dolgozik egy csontregeneráló anyagon, ami Resobone néven ismert.