A Snøhetta építészeti stúdió fakabinokból álló épületcsoportot épített a norvégiai Jostedalen gleccserre nézve, hogy helyettesítse a ciklon által elpusztított lakóépületeket.

A hegy csúcsa körül elrendezett túrakabinokat a Norvég Nemzeti Trekking Szövetség helyi központjának építették. Ezek helyettesítik az eredeti Tungestølen turista kabinokat, melyeket a Dagmar ciklon pusztított el még 2011-ben.

Az előző épület sorsát végig szem előtt tartva a stúdió különleges formát tervezett az új kabinoknak. Az épületek mindegyikének kifelé néző fala hegyes alakú, hogy könnyen eltérítse a völgyből felszálló erős szeleket.

Tungestølen Tourist Cabin at Jostedalen glacier in Norway by Snøhetta

“A kabinok ötszögletű alakja különbözik a hagyományos norvég kabinépítményektől” – mondta Anne Cecilie Haug, a Snøhetta vezető építésze.

A fő kabinban egy nyitott, kandallóval ellátott társalgó és egy ötszög alakú közös étkezősarok található. Az épület mellett található egy kollégiumi blokk, amely 30 látogató befogadására képes, valamint helyet kapott a területen egy ötszög alakú raktárépület is.

Tungestølen Tourist Cabin at Jostedalen glacier in Norway by Snøhetta

Befejeződött egy négyágyas kabin, melyhez további négy építését tervezik a helyszínen. Az egyik ugyanolyan lesz, mint az építészeti stúdió Fuglemyrhytta kabinja, amely Oslo közelében található.

Tungestølen Tourist Cabin at Jostedalen glacier in Norway by Snøhetta

A tervezők szintén fontosnak tartották a tervezés során, hogy az épületek minimális vizuális hatásuk legyenek a területre és másodlagos hatásuk legyen a környező tájhoz képest.

“A kabinokat azzal az elképzeléssel terveztük, hogy az építészet ne legyen a hely fő jellemzője” – magyarázta Haug. “Az építészetnek mindig alá kell rendelnie magát a természetnek.”

Tungestølen Tourist Cabin at Jostedalen glacier in Norway by Snøhetta

A vizuális hatás csökkentése mellett az stúdió célja az épületekre gyakorolt környezeti hatások okozta problémák minimalizálása volt. Szintén fontos szempont volt, hogy a kabinokat minimális fizikai lábnyommal hozzák létre és ellenálljanak a szélsőséges viharos időjárásnak. A belső térben az üres falakat kombinálták az előző kabinból megmentett textíliákkal és műtárgyakkal, amely barátságos hangulatot kölcsönöz az épületeknek.

“Gyapjú textíliákat adtunk hozzá a kényelem érdekében és olyan emléktárgyak felhasználásával díszítettük a falakat, mint például egy régi jégkorong, térképek vagy egyéb tárgyak az előző Tungestølen kabinból. A nyitott kandalló kényelmes és barátságos érzetet is ad.”

Tungestølen Tourist Cabin at Jostedalen glacier in Norway by Snøhetta

A Snøhetta-t norvég építészek, Kjetil Trædal Thorsen és Craig Dykers alapították 1989-ben. Irodái Osloban, Innsbruckban, Párizsban, New Yorkban, San Franciscoban és Hong Kongban találhatók.

képek: deezen