High Desert House – A kaliforniai sivatag leviatánja

0
1265

A híres építész, Kendrick Bangs Kellogg megalkotta a kaliforniai sivatag ikonikus leviatánját. Munkásságának egyedi és látványos példája ez az 5000 négyzetméteres mérnöki csoda, amely High Desert House néven vált ismerté.

A történet 1986-ban kezdődött, amikor Jay és Bev Doolittle felkértés a neves építészt, hogy egy nem épp szokványos helyen vásárolt területen szeretnének építkezni a kaliforniai sivatagban. Kellogg természetesen elvállalta a különleges megbízást és nekilátott egy teljesen egyedi koncepció kidolgozásának. Ez lett a High Desert House.

A High Desert House a Joshua Tree Nemzeti Park peremén található és felépítését tekintve 26 szabadon álló – bordacsontokra hasonlító – beton oszlopból áll. A stabilitás biztosítása érdekében minden oszlop több mint 2 méter mélyen van beépítve az aljzatba. Az oszlopok úgy lettek kialakít, hogy egy réteges – lombkoronára hasonlító – alakot formáljanak. A teljes belső szerkezete természetes anyagokból készült. Az ívelt terek lazán oszlanak el öt szinten, így megalkotva a harmonikus elrendezést.

A szerkezeti munkálatok 5 évig tartottak, amit John Vugrin szintén híres tervező folytatott a következő 14 évben.  Mindent tökéletesen átgondolva, aprólékosan megtervezve dolgozta ki a belső bútorokat és lakberendezési elemeket. Az utolsó simítások 2014-ben fejeződtek be, ezzel a High Desert House Amerika egyik leghíresebb épületévé vált.

képek: dwell.com