Hogyan formálja a felhő (cloud) az egészségügyet 2019-ben

0
871
Health Catalyst

2018 elején az egészségügyi ágazat jelentős változáson ment keresztül. Elfogadottá vált a nyilvános felhő használata és több lett a felhő hozzáférés. Egyre szélesebb körben használják az olyan fejlődő technológiákat, mint például a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és az egyre összetettebb szabályozási rendszerek, ami magában foglalja az általános adatvédelmi rendszer (GDPR) elfogadását is. A fejlődésre reagálva a három óriás vállalat – az Amazon, a Google és a Microsoft – új, következetes felhő megoldások kialakításával lépett a piacra, javítva az egészségügyi háttértevékenységeket. Várhatóan a folyamat az idei évben gyorsulni fog.

A nagyobb vállalatok különleges előnyöket látnak bizonyos felhő megoldásokban, különösen a PaaS (Platform as a Service) esetében. Az egészségügyi szervezetek egyre nagyobb bizalommal fordulnak a hatékonyan együttműködés miatt a felhőszolgáltatók felé. 2019-ben az energiákat az egységesítésre és a stratégiák kialakítására fogják összpontosítani, amely ugyanazon alkalmazás különböző felhőszolgáltatásaira vonatkozik.

Mivel a felhőalapú számítástechnikai platformok növelik az adatok tárolási, biztonsági, feldolgozási és elemzési képességét az egészségügyben, az idei évben számos újítás jelenik majd meg az ágazatban. Ilyen például a Google Health API elindítása, amely a big data, elemzési és gépi tanulási folyamatokat alkalmaz. A többfelhős hozzáférés növelésével számíthatunk arra, hogy az egészségügyi szervezetek használják a Google Cloud által biztosított lehetőségeket, miközben olyan szolgáltatásokat is alkalmaznak, mint az Amazon Simple Storage Service és az Amazon Elastic Compute Cloud, a számítástechnikai feladatok elvégzéséhez és az adattároláshoz.

Az Amazon Web Services (AWS), a Google Cloud Platform és a Microsoft Azure által telepített szolgáltatások nagy százalékban segítik az adatok könnyebben fogyasztását, legyen az új adatbázis-architektúra, azonosító, osztályozás, anonimizálás vagy a megfelelőségi kezdeményezésekről. Mindezek a szolgáltatások segítenek a gyógyszer és az élettudományi szervezetek számára a kritikus akadályok leküzdésében, a változatos adatforrások elemzésében, valamint a piacra jutás felgyorsításában. Továbbá a szerver nélküli technológiák bevezetése költséghatékony módszert kínál a szervezeteknek az alkalmazások elindításával, továbbá korlátozza az egészségügyi környezet sebezhetőségét.

A trendek azt mutatják, hogy valahol AWS-t használják, mások a Microsoft-t felhő megoldásában bíznak, de egyre szélesebb körben törekszenek az általuk biztosított lehetőségek kiaknázására, melyben képesek a kontroll megtartására és az adatok teljeskörű kezelésére.