A digitális éllovasok határozzák meg az ágazati változásokat

0
89
A repülőgépiparban és a védelmi vállalatoknál egy új tanulmány szerint a digitalizációra való átállás sikerének, fontosabb mutatója a végrehajtása, mint az, hogy mennyi pénzt költenek rá.

Milyen repülő- és védelmi cégek fektetnek be vállalkozásuk digitalizálásába? 

A Boston Consulting Group (BCG) új tanulmánya szerint a válasz mindenkire vonatkozik. De pusztán a digitális képességekre fordított pénz senkit nem tesz vezetővé, ebben a gyorsan változó ágazatban.

Greg Mallory, a jelentés társszerzője szerint az, hogy egy adott vállalat mennyi pénzt fektet a digitális fejlődésbe nem befolyásolja, hogy digitális éllovas vagy inkább digitális követővé válik. Azok a repülő-és védelmi vállalatok válnak élenjárókká, akik a teljes cég átfogó digitális jövőképét meghatározzák a befektetési döntéseik irányításához. Megalapozzák a megfelelő támogató struktúrákat, szerepeket és kultúrát a digitális váltáshoz.

A kutatás repülési és védelmi vállalatok 110 vezetőjét és tisztségviselőjét vizsgálta. A válaszadók közel 100 százaléka arról számolt be, hogy digitális befektetéseik pozitív eredményeket hoztak. Úgy tűnik ezek a vezetők az ilyen típusú befektetéseket alacsony kockázatú lépésnek tekintik, mivel közel a fele (45 százalék) hajlandó volt befektetni rövid távú üzleti esetek nélkül.

A válaszadókat két csoportban határozták meg élenjárók vagy követők. A digitális technológiába való befektetéseket pedig három kategóriában sorolták: a működés javítása, a bevételek növelése és az innováció ösztönzése érdekében. Az összes válaszadó közül 81 százalék a digitális működésbe fektetett a javítása érdekében, míg 49 százalék a bevétel növelése érdekében, 52 százalék pedig az innováció érdekében. A mindhárom kategóriába befektető vállalatok 58 százalékát tekintik az élmezőnynek.

A BCG szerint nyolc vezető technológia alakítja át az űrkutatást és a védelmi iparágat: 

  • fejlett robotok,
  • adalékanyagok gyártása,
  • horizontális és vertikális integráció,
  • ipari internet,
  • szimuláció,
  • felhő és kiberbiztonság,
  • nagy adatok és elemzések,
  • kibővített valóság.

A tanulmány szerint az egyes vállalatok általában hasonló technológiákba fektetnek be. A prototípus készítéséhez szükséges 3D nyomtatás, a szimuláció alapú tervezés, a prediktív elemzés és a valós idejű monitorozás a leggyakrabban megvalósított technológiák.

Az éllovasokra jellemző, hogy a digitális technológiákat szélesebb körben alkalmazzák. Átlagosan 13 funkcióban valósítanak meg digitális technológiát, míg a követőknek csak kilenc funkciója van. A BCG szerint, egy vállalat „négyszer nagyobb valószínűséggel lesz élmezőnybeli, ha a folyamatok elejétől a végéig alkalmazzák a digitális technológiát.

Ennek a szélesebb körű megvalósításnak a támogatására, a BCG úgy találta, hogy az élmezőnyben lévők rendszereket fejlesztenek ki az átmenetek támogatására.  A kutatott iparágak élharcosai és követői egyaránt a kultúrát tekintették a legnagyobb kihívásnak a digitalizáció bevezetésében.

A BCG felhívta a figyelmet, hogy a most megszerzett előny nem feltétlenül jelent tartós, hosszútávú előnyt a ma éllovasainak. Ahogy egyre több vállalat kezdi el beépíteni a digitális technológiát a munkafolyamataikba, a korábban elsődleges előnyhöz jutóké úgy fog csökkeni. Ahhoz, hogy a versenytársak pedig mihamarabb felzárkózhassanak, a digitális stratégiák folyamatos fejlődésére van szükség.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210327_a_digitalis_ellovasok_hatarozzak_meg_az_agazati_valtozasokat