A NASA Ingenuity helikoptere készen áll az első Mars-repülésre

0
118
Február 18-án landolt a Perseverance, mely magával vitte az Ingenuity nevű helikoptert, hogy végrehajtsa az első ember által irányított repülést egy másik bolygón.

Legkorábban április 8-án kerülhet sor a felszállásra, de ehhez megfelelő időjárási körülmények, illetve az addig megvalósuló tesztek és előkészítő műveletek sikere szükséges.

Szívós jószág

A szerkezet bár egy egyszerű kis forgószárnyas drónnak tűnhet, melyet akármelyik repülőgép-mérnök hallgató pillanatok alatt megtervez és összerak, az Ingenuity hatalmas technikai áttörést jelent. A szélsőséges és zord időjárási körülmények, a 30 százalékos gravitáció és egyéb fizikai kihívások mellett is, képesnek kell lennie önállóan irányítania magát. Ugyanis átlagosan 12,5 percet vesz igénybe a rádiójel útja a Marsról a Földre, így nincs lehetőség közvetlen távvezérlésre. Ráadásul a napenergiával működő szerkezetnek elegendő energiát kell termelnie ahhoz, hogy az elképesztően hideg éjszakában is melegen tartsa magát, elkerülve a fagy okozta sérüléseket.

Van miért izgulni

Bár az indulás előtt számos tesztet végeztek, ahol igyekeztek megteremteni a Marson fennálló állapotokat és körülményeket, azért mégis csak olyan repülési viszonyok várják az úttörő helikoptert, melyekkel még egyetlen repülőgép sem találkozott.

Mivel, a Marson kifejezetten nehéz mostanában hozzáértő szerelőt találni, egyetlen hiba képes meggátolni a küldetés sikerét. Ami aztán akár vissza is vetheti a további fejlesztéseket és projekteket a más bolygókon repülő szerkezetek tekintetében.

Az indulás előtt

A csupán 1,8 kilogrammos szerkezet a nagyobb személyautó méretű Perseverance alsó oldalához rögzítve várja türelmesen, hogy kigördülhessen az első felszálláshoz. A grafit pajzs, amely a helikoptert védte a leszállás közben, már levált, így szabad az út az Ingenuity számára.

Jelenleg a marsjáró rover úton van a körülbelül 10×10 méteres terület felé, amely alkalmas felszállópálya lehet a tesztrepülésekhez. Amint ide megérkeznek, elkezdhetik a hat napos (marsi idő szerint) felkészülést, ami az repülések megkezdéséhez szükséges.

A küldetés menete

Az első napon egy speciális eszköz segítségével a helikopter kiszabadul a marsjáró testéből, majd másnap egy robotkar álló helyzetbe fordítja, és kihajtja a négy lába közül az első kettőt. A harmadik napon egy kis villanymotor teljesen kifordítja a járművet a megfelelő irányba, azután kiegyenesedik a maradék két lába is. Az ötödik napon azonban még mindig a marsjáróhoz lesz csatlakozva, hiszen annak nukleáris energiaforrása tölti fel. Az utolsó két napon különböző teszteket végeznek, és amennyiben mindent rendben találnak a szakemberek, akkor a helikoptert a Mars talajára helyezik, és a rover eltávolodik tőle öt méterre, így az Ingenuity napelemeit közvetlenül és akadálytalanul érhetik a Nap sugarai.

Az előkészítő folyamat végeztével, a jármű megkapja a végső utasításokat, majd megkezdi 30 napos küldetését, melynek keretében 5 alkalommal önállóan hajt végre próbarepüléseket. Az így szerzett adatok a NASA szakemberei által kerülnek feldolgozásra, lehetővé téve a további, nagyobb területek felkutatását, illetve az új küldetések és repülő szerkezetek fejlesztését.

A cikket fordította: Papp Helga

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210330_a_nasa_ingenuity_helikoptere_keszen_all_az_elso_mars_repulesre