Kiéleződik a verseny az űrben

0
129
Az űr egyre fontosabb katonai és gazdasági színtérré válik a nagyhatalmak számára. A kommunikációs műholdak régóta fontos szerepet töltenek be a modern információs technológia fejlődésében és összekapcsolásában.

A műholdas telefon és internet elérhető szolgáltatások már az egész világon. Ezek a szolgáltatások a Föld feletti pályán lévő műholdaktól függenek. A fejünk felett keringő műholdak pontos helymeghatározási információkat nyújtanak számunkra a navigációhoz, a kommunikációhoz, az időjárási adatokhoz, az intelligenciához és a térképek képalkotásához. Mindez könnyedén elérhető az internetnek köszönhetően.

Az elmúlt évtizedekben ezen technológia használata elengedhetetlenné vált a kereskedelemben, a szolgáltatói szektorban és a katonai felkészültségben is. Számos nemzet megalkotta saját űrerőit, mint például az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína. A különböző nemzetek más-más felkészültségi szinten tartanak, de egyértelmű terjeszkedés indult el a földön túl.

Jelenleg annak lehetünk szemtanúi, hogy a Földön zajló geopolitikai együttműködések, és konfliktusok hogyan nyúlnak túl bolygónkon.

Az űrgazdaság

Az űralapú gazdaság már létező fogalom, mely egyre inkább napjaink részévé válik. A műholdak konstellációinak köszönhetően számos szolgáltatást vehetünk igénybe, s ezek egyre fontosabb szerepet játszanak a globális gazdaságban.

Monetáris szempontból a műholdas navigáció fontossága egyre nagyobb figyelmet kap. A világ minden tájáról számos vállalat jelenti be, hogy drón-szállítási szolgáltatások bevezetését tervezi.

Ennek kialakításához azonban megfelelő hálózatra van szükség, melyet a legtöbb cég folyamatosan tesztel. Az amerikai vállalatokat irányító mogulok és a különböző nagyhatalmak egyre szorosabb versenyben állnak, mint a SpaceX, a OneWeb, az Amazon Kuiper vagy éppen az orosz Roscosmos, hogy létrehozzák saját konstellációikat, alacsony Föld körüli pályán, hogy azokkal szélessávú internetelérést szolgáltassanak.

Ha célt érnek azzal globális internet szolgáltatókká válnak a piacon, ami különösen jó hír azoknak, akik eddig sarokba voltak szorítva egy-egy tejhatalommal élő cég privilégiumának. Ez nem jelenti a teljes függetlenedést, hiszen a műholdak továbbra is a földi állomásokhoz kell, hogy kapcsolódjanak. Az adatok fogadása és továbbítása érdekében csatlakozniuk kell az internet fizikai gerincéhez, melyet csak földi kapcsolattal tudnak megtenni.

Az új technológia és a hadviselés

A technológia harctéren történő felhasználásának szinte csak a képzelet szab határt, néhány példa erre a teljesség igénye nélkül:
•    az adatok gyűjtése,
•    a helyszínen lévő csapatok helyének és kommunikációjának koordinálása,
•    a tengeri hadihajók, valamint a levegőben lévő harci repülőgépek irányítása,
•    a lőszerek pontos iránymutatása a célpontok felé
•    a szárazföldön megjelenő pilóta nélküli katonai járművek flottájának vezetése, a levegőben, tengeren, és az alatt.

A pályára állított hálózatok fokozzák az adott nemzetgazdasági és katonai képességeit, ezért létrehozásuk és azok védelme különösen fontos.

Bizonyos nemzetek számára gondot jelenthet, hogy nagy mértékben függenek a GPS hálózatoktól. Ezzel a problémával találná magát szemben például az USA, egy esetleges háború során, ahol a GPS hálózat megsemmisítése azonnal kihatna harcképességükre.

Az „új” tér adta lehetőségek, rengeteg pozitív változást hoznak az életünkben, de egészen biztos, hogy egyúttal a hatalmak közti konfliktusforrások gócpontjaként is szolgál. Egyértelműen egyfajta pozíció szerző harc kezd kirajzolódni az űrben. A kérdés az, hogy ki milyen gazdasági helyzetben van, ahhoz, hogy a versenyt megnyerje, vagy legalábbis a legtöbb hasznot megszerezze.

A cikk szerzője: Szalga Bogi

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210321_kielezodik_a_verseny_az_urben