Mi az új atomenergia szerepe az éghajlatváltozás elleni küzdelemben?

0
125
Egyesek attól tartanak, hogy a kis moduláris reaktorok pénzt rabolhatnak a már bevált alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiáktól.

A kis és közepes moduláris reaktorok (Small Modular Reactors – SMR), melyek új technológiákat alkalmazó nukleáris reaktorok, sokkal kisebb tömeggyártású csomagokba illeszkednek,  mint a mai behemót atomerőművek. A hálózatot a gyors szén-dioxid-mentesítés egyik módjaként mutatják be, az egyre sürgetőbb igények kielégítésére és az éghajlati célok teljesítése érdekében. Néhányan azonban úgy gondolják, hogy az atomenergia kontraproduktív lehet a klímaválság kezelésében, ahelyett, hogy gyorsítaná, éppen ellenkezőleg lassítani fogja annak folyamatát.

British Columbia Egyetem tanulmánya szerint az SMR-ek által előállított energia akár tízszer annyiba is kerülhet, mint a megújuló forrásokból, például a szélből és a napból származó energia. Az SMR kritikusai úgy vélik a kísérleti atomreaktor-technológiák kifejlesztése túl sok időt és rengeteg pénzt emészt fel az éghajlatváltozás megállítására.

Kétségek az SMR-ek állami finanszírozásával kapcsolatban

Továbbra is kérdés, hogy van-e értelme a kormányoknak pénzt fordítani az SMR kutatására és fejlesztésére, amikor más alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat akár azonnal fel lehet használni a klímaváltozás leküzdésére.

David Toke az Aberdeen Egyetem energiapolitikai kutatója, úgy gondolja, hogy az SMR-ek csak eltérítik az egyéb alternatív energetikai rendszerek fejlődését.

Sok kutató egyetért abban, hogy a kis reaktorok megoldásul szolgálnak a szén-dioxid-kibocsátás tekintetében, de ez nem jelenti azt, hogy az államnak ösztönöznie kell azt, hiszen vannak sokkal gyorsabb és kifizetődőbb módszerek is.

Zeke Hausfather, a The Breakthrough Institute atomtámogató agytröszt, éghajlatváltozással és energiával foglalkozó igazgatójának véleménye szerint, az SMR fejlesztésére fordított állami finanszírozás összege viszonylag kicsi.

Az SMR nem versenytársa a nap- és szélenergiáknak

Hausfather szerint az SMR-ek kulcsa  a dekarbonizáció elérésében nem az, hogy a megújuló energiaforrások alternatívájaként működjenek hanem, hogy kiegészítsék a megújuló energiákat olyan szén-dioxid-mentesítő alkalmazásokban, amelyeket nehéz kezelni csak szél és nap felhasználásával.

Ehelyett az új nukleáris projektek szembeszállhatnak az olyan feltörekvő energetikai koncepciókkal, mint például a zöld hidrogén üzemek. Ebben a versenyben a nukleáris kihívás az lesz, hogy az SMR bebizonyítsa, valóban képes megfelelni a túlzó népszerűsítésének, miután az ágazat eddig nem teljesítette maradéktalanul ígéreteit.

A cikk szerzője: Szalga Bogi

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210313_mi_az_uj_atomenergia_szerepe_az_eghajlatvaltozas_elleni_kuzdelemben