Robotok uralta káosz a közösségi médiában

0
175
Egy új elemzés szerint olyan robotok kerültek be a főbb közösségi médiaplatformok rendszereibe, amelyek tevékenységükkel mesterségesen megnövelték például a GameStop és más közösségi médiafelületek részvényeit.

A massachusettsi székhelyű kiberbiztonsági vállalat, a PiiQ Media kijelentette, hogy szerintük „gazdasági vagy külföldi szereplők tudatos beáramoltatása” áll például a Reddit őrület mögött is.

Ha ez valóban igaz, akkor ez azt jelenti, hogy az ügy kapcsán egy egész hónapon át tartó kihallgatás sorozat hiábavaló volt, és nem a megfelelő személyeket idéztek be tanúvallomás tételre.

Steve Huffman, a Reddit vezérigazgatója a kongresszus havi ülésén elmondta, hogy szerinte a feltételezett robotok nem játszottak „jelentős szerepet” a GameStop forgalmában a Reddit oldalon keresztül.

Valamint nem akart tudomást venni a mesterséges kamu felhasználókról sem, akik állandó jelleggel gyártják az automatizálva tartalmakat.

Azonban hiába Huffman véleménye, a PiiQ Media elemzése azt mutatta, hogy mind a Twitter, Facebook, Instagram és YouTube oldalakon is fellelhetőek a „rossz” botok. Azt ugyan nem lehet kimutatni, hogy a tevékenységükkel mekkora hatást gyakoroltak a részvényekre, de a jelenlétük egyértelmű. A Reddit oldalt külön nem vizsgálták meg, de a cég biztos benne, hogy ott is találnának webes robotokat.

A PiiQ Media az elemzése során olyan kulcsszavakat és kifejezéseket keresett, amiből azonosítható, hogy egy profil mögött nem valós személy, hanem robot áll. A cég becslése szerint akár több tízezer robot is tevékenykedhet ezeken a felületeken, és általuk hamis részvények ezrei vásárolhatóak meg csupán 200 dollárért.

Aaron Barr, a PiiQ Media vezérigazgatója így nyilatkozott:

„A mesterséges viselkedés egyértelmű mintáit láttuk mind a négy közösségi média platformon. Az emberek által posztolt tartalmak folyamatosan változnak, míg a robotok posztjai egy hónapig teljesen egyformák. Hasonló bejegyzéseket generálnak egy adott nap adott percében, melyből egy olyan minta rajzolódik ki hosszú távon, melyből egyértelműen meg lehet állapítani, hogy robot áll a felhasználói profil mögött.”

 

A cikk szerzője Blősz Dalma

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210314_robotok_uralta_kaosz_a_kozossegi_mediaban