Kezdenek körvonalazódni a járvány következtében beálló világgazdasági változások

0
165
A koronavírus-járvány az egész világot sújtotta és ez alól a globális gazdaságok sem képeztek kivételt. A 2008-as pénzügyi válság óta nem tapasztalt csökkenést regisztráltak, a főbb iparosodott nemzetek bruttó hazai termékei a tavalyi év második negyedévében. Az azt követő két negyedévben valószínűleg fellendülés figyelhető majd meg, de ez továbbra sem adhat optimizmusra okot.

Ennek legfőbb oka, hogy a világjárvány végét bizonytalanság övezi. Bebizonyosodott, hogy a városok lezárása nem elég célravezető a járvány teljes megfékezésében. A korlátozások enyhítését követően, a vírus újra keringeni kezd, ezzel pedig ismét megugrott a fertőzöttek száma. Következtetésképpen amíg a jelenlegi helyzet nem változik, a korábbi fogyasztás helyreállítása nem lehetséges.

A „kockázati társadalom” kifejezését Ulrich Beck német szociológus alkotta meg korábban, a csernobili nukleáris baleset, társadalomra gyakorolt hatásainak kutatása során. Korunk társadalmát leíró kifejezés azt definiálja, hogy miután elérjük a szerintünk optimális vagyont, figyelmünk középpontjába a biztonságunk áll. Szorongóvá válunk, a minket fenyegető, előre nem megjósolható kockázatokkal szemben, különösen egészségünk tekintetében. Az egészségügyi bizonytalanságok megoldása, ahogy most is látjuk, a kormányokra hárul. Jelenleg a félelem tárgya egy láthatatlan vírus, mely szembesíti az embereket az egyszerű szennyeződések veszélyeivel, és az idősek halálának kockázatával.

Modern társadalmunk számára, ez ideáig egy ilyen jellegű vírushelyzet ismeretlen problémákat vetett fel, melyekre nem voltak instant megoldások.

A széles körben elérhető médiajelentések által sokkal valóságosabbá vált ez az idegen helyzet, amely szinte beköltözött az emberek otthonaiba.

Korábban a terrorizmus és a bűnözés megelőzése érdekében tett javaslatok, miszerint az országokba való belépést szigorítani kellene, a szabadságkorlátozás és az emberi jogok tiszteletben tartása végett, meghiúsultak. Most, hogy ezeket a szigorításokat a közegészségügy érdekében kellett meglépni, senki nem tudott ellene menni. Ezek a korlátozó intézkedések valószínűleg a COVID-19 csökkenése után is fennállnak majd.

Továbbá export korlátozásokat vezettek be a maszkokat és orvosi felszereléseket gyártó országok. Jogszabályokat dolgoztak ki, melyek megakadályozzák, hogy a külföldi befektetők olyan vállalatokat vásároljanak fel, melyek az orvostudomány- és más hasonló területen korszerű technológiával rendelkeznek. Korábban ezek az intézkedések is bírálat alá kerültek volna, most azonban a szükségesnek bizonyulnak az emberek védelmének érdekében. Úgy tűnik, hogy a járvány következtében a közvélemény elfogadóbb ezekkel a korlátozó intézkedésekkel, mint korábban.
Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210213_kezdenek_korvonalazodni_a_jarvany_kovetkezteben_beallo_vilaggazdasagi_valtozasok