A vírus újra definiálja a politikát?

0
181
Az 1980-as évek óta tartó, egyre nyitottabb piaci politika, most szűkülni látszik. Az országok erőteljes befelé fordulása figyelhető meg, mind a vállalatok, mind pedig az egyes kormányok a hazai piacra fókuszálnak. A turisztika és a vendéglátóipar kereslete kulcskérdés lesz ennek tekintetében.

A feszült helyzetben a politikai nézeteltérések is kiéleződnek és a nagy hatalmaknak „oldalt” szükséges választaniuk. Olyan korba léptünk, ahol a politikai- és biztonsági aggályok a gazdaság felett állnak. Az USA és Kína közötti kereskedelmi súrlódások egyre fokozódnak. Ráadásul az Egyesült Államokban és Európában is felmerült annak vádja, hogy a koronavírus-válság kirobbanásáért Kína vonható felelőségre. Kína népszerűségét az sem lendíti előrébb, hogy a Dél-kínai tengeren egyre gyakoribbá váltak a katonai manővereik. A világgazdaság lelassulásával valószínűsíthető, hogy az országok közötti konfliktushelyzet tovább fokozódhat.

Szakértők szerint akár új pénzügyi válságra is sor kerülhet.

Meglepő azonban, hogy a gazdasági aktivitás drámai zuhanását követően, a tőzsdék sok országban még mindig erősek maradtak. Az otthoni munkavégzés eredményeként az irodai ingatlanpiac területén csökkenés mutatkozik, mely a városi ingatlanokra is hatással lehet. Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában a magánadósságok terjedése egyre jellemzőbb. Nehéz megjósolni, hogy ezen tényezők, melyike válthatja ki a válságot, de az egészen biztos, hogy a pénzügyi piacok instabilak.

A korábbi pénzügyi válságok kezelésében az USA, mint felelőségteljes nagyhatalom tőke injekcióval gondoskodott a válság sújtotta európai és ázsiai pénzintézetekről. De támogató hátországként segítségül hívható volt a Kereskedelmi Világszervezet is. A jelenlegi helyzetben felmerül a kérdés, hogy mi lesz most? Ahogy az emberek mozgása, úgy az áru- és pénzáramlás is stagnál, Amerika pedig saját gazdasági helyzetére koncentrál.

Jelenleg azt látni, hogy a világ országai a gazdasági válság leküzdése érdekében, az államháztartások méretének bővítésén dolgoznak.

Az elmúlt 30 évben a politika, a globalizáció és a költségvetési konszolidáció előmozdításának két pillérében gyökerezett. De a koronavírus-járvány utáni világ, lehetőséget kínál arra, hogy újra gondoljuk, mi is az a politika. Az érték fogalma átalakul, a hangsúlyok és fókuszok áthelyeződnek, mely változások hamarosan mindenki számára nyilvánvalóvá válnak.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210214_a_virus_ujra_definialja_a_politikat