Ezentúl bitcoinnal is fizethetünk majd a Teslánál?

0
222
A Tesla hétfőn bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt bitcoint. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) benyújtott dokumentumban a vállalat azt mondta, hogy „a nagyobb rugalmasság érdekében bitcoint vásároltak, hogy tovább diverzifikálják és maximalizálják a készpénzük hozamát.”

Azt is közölte a Tesla, hogy a termékeiért cserébe elkezd bitcoinban történő fizetéseket is elfogadni – természetesen a vonatkozó törvények hatálya alatt és korlátozott körülmények között – ezzel lépéssel a Tesla történelmet írna az autógyártó vállalatok körében. A 1,5 milliárd dollár értékű bitcoin vásárlás pedig likviditást biztosít a Tesla számára a kriptovalutákban, amint elkezdi elfogadni azt fizetőeszközként.

A legutóbbi cégkivonatok szerint, 2020 végére a vállalatnak több mint 19 milliárd dollár készpénze volt, így ez a bitcoinba történő beruházás egy jelentős összegnek bizonyul.

A vállalat ezen lépése kérdéseket vet fel, Elon Musk, vezérigazgató Twitteren tapasztalt viselkedése kapcsán. A közösségi felületen ugyanis az utóbbi időben folyamatosan pozitív üzeneteket tett közzé a kriptovalutákkal, mint például bitcoinnal, dogecoinnal kapcsolatban – ezzel ösztönözve az embereket a digitális pénznemek megvásárlására. Így közvetetten ugyan, de hozzájárult a kriptovaluták értékének növekedéséhez.

Két héttel ezelőtt, a milliárdos Tesla tulajdonos a #bitcoin hashtaget adta hozzá a Twitter felhasználói profil leírásához, amivel pillanatok alatt 20 százalékkel felemelte a kriptovaluta értékét. Két nappal később a Clubhouse közösségi média oldalán így nyilatkozott:

„Ezen a ponton azt gondolom, hogy a bitcoin jó dolog, ezért támogatom.”

A Tesla bejelentését követően, hétfőn a bitcoin árfolyama új csúcsra emelkedett, elérve a 44.200 dolláros árat. Ezt követően még aznap reggel az autógyártó részvényei is több, mint 2 százalékkal emelkedtek. Az SEC-hez benyújtott dokumentumban, a Tesla figyelmeztette a befektetőket, a bitcoin árának ingadozásáról.

Musk korábban került már bajba a piac megindító bejegyzései miatt, de egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy a kriptovaluták esetében, mi lesz a végkifejlet. A korábbi esetek közül a legemlékezetesebbnek az bizonyult, amikor az SEC 2018-ban csalással vádolta Muskot a twitter bejegyzései miatt, miszerint a vállalatot magántulajdonba helyeznék, részvényenként 420 dollárral.

A Tesla vezér végül elrendezte az ügyet a Felügyelettel, aminek hatására kénytelen volt feladni a vállalkozás elnökeként betöltött pozícióját. Ezen felül kötelezték egy 20 millió dolláros bírság megfizetésére magánemberként és további 20 millió dollárt a cégnek is fizetnie kellett.

A cikk szerzője Blősz Dalma

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210210_ezentul_bitcoinnal_is_fizethetunk_majd_a_teslanal