Fenntartható élelmiszeripar: konténerekben termesztett zöldségek

0
144
A Vertical Field egy forradalmi módszert hozott létre, hogy frissen fogyaszthassuk el a zöldségeket és fűszernövényeket.
Termőföld alapú, fedett függőleges farmokat építettek, így a termelés és az élelmiszer elfogyasztása egy helyen történik. – nyilatkozta Guy Elitzur, a cég vezérigazgatója. Hozzátette: Termékeink nem csak megkönnyítik a fenntartható életet, hanem elősegítik, valamint pozitívan befolyásolják környezetünket.A hagyományos mezőgazdasági vállalkozások rengeteg földet és erőforrást vesznek igénybe a növénytermesztéshez, majd a későbbi munkálatok során, az áruk betakarításához, elszállításához még több forrást használnak fel.

A kontrolált környezettel rendelkező mezőgazdasági szisztémák, mint például a hidroponikus rendszerek sokkal hatékonyabbak lehetnek, hiszen nem függenek az évszakoktól, egész évben lehet termelni, nincs nagy helyigényük, a betakarításig tartó ciklus csökken, valamint a konténereket az élelmiszer vásárlás vagy fogyasztás helyéhez közel lehet telepíteni.

A vállalat a hagyományos mezőgazdaság számára is egy egyszerűen használható, valódi alternatívát kínál. Városi gazdaságaink által saját zöldségeinket, gyógynövényeiket szedhetik akár a szupermarketekben, éttermekben, vagy egyéb kiskereskedelmi helyszíneken. – emelte ki a cég vezérigazgatója.

A Vertical Field megtartja a hidroponikus, vertikális gazdaságok számos előnyét, ám konténer alapú növényeiket valódi talajba ültetik, amit kiegészítenek táp- és ásványi anyagokkal.

A vállalat kijelentette, hogy a geoponikus termelés mellett döntöttek, ugyanis emellett a módszer mellett a zöldségek, gyümölcsök íze sokkal gazdagabb, színük intenzívebb, minőségük magasabb.

Nemcsak a felhasznált földterületeket lehet csökkenteni ezzel a mezőgazdasági modellel, hanem minimalizálni lehet a vízfogyasztást is. Az eddigi tapasztalatok alapján 90 százalékkal kevesebb vizet kell felhasználni a termelés alatt a vertikális rendszerekben, mint a hagyományosban. Ráadásul sikerült elérniük egy optimális öntözési protokollt, mely az üzem igényeihez igazodik.

A vállalat fontos kitűzése a társadalmi felelősségvállalás, az élelmiszerbiztonság és a magas minőség, mindez alacsony, megfizethető áron. Mindemellett víziójukban egy konténeralapú függőleges gazdaság elevenedik meg, ahol termékeik elérhetőek élelmiszerboltok, éttermek, egyetemek, szállodák vagy akár kórházak mellett is.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210208_fenntarthato_elelmiszeripar_kontenerekben_termesztett_zoldsegek